HaberlerKültür-Sanat

Almanya’da her yıl 50 bin öğrenci okulu diplomasız terk ediyor

Yasin Baş

Almanya’da okulu diploma almadan terk edenlerin oranı on yıldır yüksek seviyede seyrediyor. Konuyu araştıran ve kamuoyu ile paylaşan merkezi Gütersloh’da bulunan Bertelsmann Vakfı eğitim araştırması, bunun kabul edilemez bir kaynak israfı olduğunu ifade ediyor.

Almanya’da her yıl on binlerce öğrenci diploma almadan okuldan ayrılıyor. Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre bu oran Almanya genelinde yüzde altıdan fazla ve 2011 yılından bu yana da değişmemiş durumda. Almanya’da 2021 yılında yaklaşık 50.000 öğrenci Hauptschule adıyla bilinen ortaokuldan mezun olamadı. Araştırmanın yazarı ve eğitim araştırmacısı Klaus Klemm, bunun kabul edilemez bir kaynak israfı olduğu uyarısında bulunuyor.

Okul diploması olmadan meslek eğitimi veya iş piyasasında basit bir iş dahi bulmak  neredeyse imkansız

Zira mezuniyet diploması olmadan bu gençlerin iş veya meslek piyasasındaki imkan ve şansları daha az. Almanya’da halihazırda 20-34 yaş arası yaklaşık 2,7 milyon kişinin meslek eğitimi diploması (meslek eğitimi) bulunmuyor. Klemm, giderek artan kalifiye eleman açığı göz önünde bulundurulduğunda, toplumun “bu insanların açıkta kalmasını göze alamayacağı” uyarısında bulunuyor. Bertelsmann Vakfı’nın araştırması 2011 ile 2021 yılları arasındaki son on yılı kıyaslıyor.

Federal Almanya Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) Genel Müdür Yardımcısı Achim Dercks ise “Bugün, on yıl öncesine göre yaklaşık 100.000 daha az okul mezunu öğrencimiz bulunuyor. Bu nedenle bu kadar çok kişinin okul diploması olmadan çalışma hayatına girmesini göze alamayız” diyor. Ancak 2020 yılında, sadece perakende ve sanayi sektöründe 8.000’den fazla kişi ortaokul diploması olmadan da eğitime başlamış olacak.

Diplomasız okulu terk edenlerin yüzde 60’ı erkek öğrenciler

Merkezi Gütersloh’da bulunan Bertelsmann’ın araştırmasına göre bu sorun, özellikle okulu diplomasız bırakanların yüzde 60’ını oluşturan erkek çocukları etkiliyor. Bununla birlikte, başarısızlık oranında Almanya genelindeki ortalama neredeyse değişmezken, Berlin, Brandenburg, Saksonya-Anhalt ve Mecklenburg-Vorpommern gibi eyaletler önemli ilerleme kaydetmiş görünüyor. Örneğin, Berlin’deki oran 2011 ve 2021 yılları arasında yüzde 9,7’den yüzde 6,7’ye düşmüştüğü görülüyor. Diğer yandan Bremen, Rheinland-Pfalz ve Saarland’da ise durum aynı dönemde daha da kötüye gitmiş durumda.nBavyera 2021’de okulu terk edenlerin yaklaşık yüzde beşi ile en iyi performansı gösterirken, cetvelin sonunda yüzde on ile Bremen yer alıyor. Ancak eyaletler arasında da büyük farklılıklar göze çarpıyor: Örneğin Bavyera’nın Hof kentindeki oran neredeyse yüzde 28.

Yabancı öğrenciler arasında okulu diplomasız terk edenlerin oranı yüzde Almanların üç katı

Diğer dikkat çekici bir bulgunun ise yabancı öğrencilerin Alman öğrencilere kıyasla neredeyse üç kat daha az mezun olabilme sorunu. Yabancı öğrenciler arasında okulu diplomasız terk edenlerin oranı yüzde 13,4 ile Almanların neredeyse üç katı (Almanlarda yüzde 4,6). Ancak bu rakamlar bile eyaletler arasında farklılık gösteriyor: Brandenburg ve Berlin’de yabancı öğrencilerin sırasıyla sadece %4,1 ve %5,7’si mezun olamamış durumda. Öte yandan Bavyera’da bu oran yüzde 15,4’e, en geriden gelen Thüringen ve Bremen’de ise yüzde 23’ün bile üzerine çıkarak tehlike sinyalleri veriyor. Sadece Alman öğrencilere bakıldığında, okulu terk edenlerin oranı yüzde 3,6 ile Hessen’de en düşük seviyede bulunuyor. Bremen bu alanda orta sıralarda yer alırken, en geriden gelen Saksonya-Anhalt’ta Alman öğrencilerin neredeyse yüzde onu mezun olamıyor.

Bertelsmann Vakfı: Hauptschule diploması bulunmayan gençlere de meslek eğitimi veya iş yeri bulma garantisi verilmeli

Eğitim araştırmasının yazarları, istihdama geçişi kolaylaştırmak için federal eyaletlerin üzerinde anlaşmaya varılan “öğrenci veri standardını” uygulamasını talep ediyor. Bu şekilde okullar, mesleki perspektifi olmayan öğrencilerin verilerini iş bulma kurumlarına iletebilme imkanına sahip. İş bulma merkezleri de erken bir aşamada, örneğin meslek kursları sunarak iş veya meslek piyasasında yer bulmakta zorlanan öğrencilere yardımcı olabilir. Ancak Bertelsmann araştırmasının yazarları, şu ana kadar bu durumun sadece Hamburg ve Bremen’de geçerli olduğunu belirtiyor. Çalışma ayrıca federal hükümet tarafından planlanan ve şu ana kadar sadece kaba taslağı oluşturulabilen eğitim garantisini de destekliyor. Bertelsmann araştırması, federal hükümetin eğitim garantisinin Hauptschule diploması yani ortaokul diploması olmayan gençlerin de bir meslek eğitimi yeri bulma şansına sahip olacağı şekilde tasarlanması gerektiğini belirtiyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu