Haberler

Dünya geneli salgında hızlı yükseliş

Virüs salgınında vaka sayısı ABD’de 31 milyon 175 bine, Brezilya’da 12 milyon 753 bine, Hindistan’da 12 milyon 299 bine ve Fransa’da 4 milyon 644 bine ulaştı.

ABD’nin Baltimore kentinde, ilaç firması Johnson&Johnson’ın 15 milyon doz aşısı, üretim tesisinde bileşenlerinin karıştırılması sonucu çöpe gitti.

Salgından en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya, Johnson&Johnson’un iştiraki Janssen firmasının geliştirdiği tek doz olarak uygulanan aşısının acil kullanımını onayladı.

Hindistan’da ise günlük vaka sayısı, son 6 ayın en üst seviyesine ulaşarak 72 bin 330’a çıktı.

İtalya’da Mario Draghi liderliğindeki hükümet, salgına yönelik sıkı tedbirlerin geçerlilik süresini 30 Nisan’a kadar uzattı. Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararnameye göre, 21 idari bölge risklerine göre, renklere ayrılmaya devam edecek ancak hiçbir bölge nisan sonuna dek faaliyetlerin ve serbest dolaşımın kısıtlandığı çok yüksek riskli “kırmızı” ya da yüksek riskli “turuncu” kategori dışında riskin düşük olduğu “sarı” ve “beyaz” kategoriye geçirilmeyecek.

İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Sassuolo ise milli futbolcu Kaan Ayhan’ın Kovid-19 testinin pozitif çıktığını bildirdi.

İngiltere’de yapılan ankette, virüs semptomları görülenlerden sadece yüzde 18’inin test yaptırdığı tespit edildi.

Fransa’da alınan yeni tedbirler Mecliste onaylandı

Fransa’da salgına karşı alınan yeni tedbirler, Ulusal Mecliste onaylandı. Buna göre, daha önce 19 bölge için getirilen sokağa çıkma kısıtlaması, 3 Nisan’dan itibaren 4 haftalığına ülke genelinde uygulanacak. Ülke genelinde 19.00-06.00 saatlerinde de sokağa çıkma yasağı getirildi.

Bulgaristan’da vaka sayısının yüksek düzeylere ulaşmasına rağmen önlemler gevşetildi. Sağlık Bakanlığı, endişe verici rakamlara rağmen bugünden itibaren sinema, tiyatro ve spor salonlarının yüzde 30 kapasiteyle yeniden hizmete geçeceğini duyurdu.

Pfizer ile BioNTech, geliştirdikleri virüs aşısının virüsü 6 aya kadar yüzde 91,3 oranında önlediğini duyurdu.

Özbekistan’da aşılama başladı

Pfizer aşısından 100 bin doz, Kolombiya’nın başkenti Bogota’ya getirilirken, 66 bin 690 doz da Ekvador’un başkenti Kito’ya ulaştırıldı.

Japon tıbbi malzeme üreticisi Terumo da Pfizer’ın aşı şişesinden 7 doz çekebilecek şırınga imalatını başlattı.

Özbekistan’da, vakaların yeniden artması üzerine yeni kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Yeni uygulamaya göre, konser, sinema, tiyatro ve diğer gösteri salonlarına izleyiciler ateşi ölçülerek alınacak. Konser, sinema ve tiyatrolarda doluluk oranı en fazla yüzde 50 ile sınırlı tutulacak ve seyircilerin maske takma ve sıhhi kurallara riayet etmeleri gerekecek.

Özbekistan’da, salgına karşı aşı uygulaması da başladı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) düşük ve orta gelirli ülkelerin aşılara eşit erişimini sağlamayı amaçlayan K Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında Vietnam’a 811 bin doz aşısı ulaştı.

Tayland Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bugünden itibaren yurt dışından gelen aşılanmış kişiler için karantina süresinin 14 günden 7 güne indirileceği duyuruldu. Öte yandan söz konusu kişilerin, artık Tayland konsolosluklarından “uçuşa uygunluk belgesi” almalarının gerekmediği bildirildi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), hükümetlere, kıtanın üçüncü dalgaya doğru ilerlediği uyarısında bulundu.

Salgına karşı bitkisel ilaç geliştirdiğini ileri süren Madagaskar, COVAX’a katılmaya karar verdi.

Salgın döneminde dünya genelinde ölü doğum ve anne ölüm oranlarının yaklaşık üçte bir oranında arttığı bildirildi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu