Hollanda Kişisel Verileri Koruma Kurumu Autoriteit Persoonsgegevens (AP), ülkede camiler ve Müslümanlara ilişkin bilgileri gizlice ve yasa dışı yollarla topladıkları gerekçesiyle 10 belediyeye toplam 250 bin avro para cezasıkesildiğini açıkladı.
AP tarafından yapılan yazılı açıklamada; Delft, Ede, Eindhoven, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Hilversum, Huizen, Tilburg, Veenendaal ve Zoetermeer belediyelerinin, Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) aykırı hareket ettikleri tespit edildiği belirtildi.

Hassas Bilgiler Gizlice Toplandı
Açıklamada, söz konusu belediyelerin Müslüman kurumlar ve bireyler hakkında raporlar hazırlattığı, bu raporlarda dini inanç, mezhep eğilimleri, aile ilişkileri ve kişisel bağlantılara dair hassas bilgilerin, ilgili kişilerin bilgisi ve rızası olmadan işlendiği ifade edildi.
Bazı belediyelerin elde edilen bu verileri; polis, Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü (NCTV) ve Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı (SZW) başta olmak üzere çeşitli kamu kurumlarıyla paylaştığı aktarıldı. AP, uygulamaların ağırlıklı olarak Müslüman kökenli kişileri hedef alması nedeniyle ayrımcı bir nitelik taşıdığına dikkat çekti.
“Hukuki Dayanak Yok”
Açıklamada görüşlerine yer verilen AP Başkanı Aleid Wolfsen, Müslümanlara yönelik gizli araştırmaların hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını vurgulayarak,
“Bu raporlarda kişilerin dini inançları ve ailelerine ilişkin son derece hassas bilgiler yer aldı. Belediyelerin bu verileri toplamak ve işlemek için hiçbir yasal gerekçesi yoktu. İlgili kişilerin mahremiyeti ciddi şekilde ihlal edildi.” ifadelerini kullandı.
Wolfsen, hassas nitelikli kişisel verilerin işlenmesinin ağır bir ihlal olduğunu belirtti.
Radikalleşme Gerekçesiyle Gizli Araştırmalar
AP’nin tespitlerine göre, 2010’lu yıllarda bazı belediyeler, radikalleşme ve terörle mücadele gerekçesiyle NCTV’nin tavsiyeleri doğrultusunda özel araştırma şirketleriyle çalıştı. Bu kapsamda Müslümanlara yönelik “etki alanı analizleri” ve “hızlı taramalar” yapıldı.
Hazırlanan raporlarda camilere ziyaretler gerçekleştirildiği, cemaat üyeleri, cami yöneticileri ve din görevlileri hakkında ayrıntılı fişlemeler yapıldığı; aile ilişkileri, cami içi anlaşmazlıklar ve kişisel bağlantılara dair bilgilere yer verildiği kaydedildi.
Belediyeler Cezayı Kabul Etti
Açıklamada, ilgili belediyelerin yasa dışı veri işlediklerini kabul ettikleri ve verilen para cezalarını kabullendikleri belirtilirken, Müslüman topluluklarla ilişkileri onarmaya yönelik adımlar atılmaya başlandığı bildirildi. Ayrıca AP’nin belediyelere, söz konusu kişisel verilerin başka amaçlarla kullanılmasını yasaklayan bir “veri işleme yasağı” getirdiği duyuruldu.
Öte yandan, 2016–2019 yılları arasında Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı’nın da Müslüman toplulukları, kişileri ve kuruluşları gizli araştırmalar yoluyla izlediği ve bu kapsamda toplanan verilerin yasa dışı olduğunun daha önce ortaya çıktığı hatırlatıldı





