İsveç’te Müslümanların Bilime Katkıları’ konulu konferans
İsveç’in başkenti Stockholm’de Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) İsveç teşkilatı tarafından ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman katıldı.
İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim Tilaveti okunmasının ardından Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) İsveç Başkanı Özer Eker kısı bir selamlama konuşmadı yaptı.
Daha sonra kürsüye gelen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, kıymeti sonradan anlaşılan bilim adamı Fuat Sezgin’in hayatı hakkında bilgiler verdi.
Fuat Sezgin’in Alman Şarkiyatçısı, Oryantalist Hellmut Ritter’in seminerine katılmasından sonra hayatının değiştiğini söyleyen Karaman, ”Ritter bu seminerinde, İslam coğrafyasından, İslam kültür ve medeniyetinin yetiştirdiği bilim adamlarından, onların eserlerinden bahsetmiş ve Müslüman bilim adamlarının Avrupa’nın en büyük bilim adamları seviyesinde olduğunu anlatmış. Bu konuşmanın ardından Fuat Sezgin mühendis olmaktan vazgeçmiş ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girerek devamında akademisyen olmuştur.” ifadelerini kullandı.
27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle birlikte Fuat Sezgin’in üniversiteden atıldığını, 36 yaşında genç bir akademisyenken işsiz ve çaresiz kaldığını kaydeden Karaman “1961 yılında Sezgin Almanya’ya gitmek durumunda kalmıştır. Aynı yıl, Frankfurt Üniversitesinde misafir Doçent olarak dersler vermiştir.
Üniversiteden atılmasına ve ülkesinden ayrılmak zorunda kalmasına rağmen o, ülkesine hiçbir zaman darılmamış, elyhinde konuşmamaış ve çalışma azmini kaybetmemiştir. İlimler Tarihi ve İslam Bilimler Tarihi konularında çok önemli çalışmalar yapmıştır.
İslam Bilimler Tarihi eserini hazırlarken 60 ülkenin kütüphanesine giden Sezgin, 400 bin cilt yazma eser incelemiş, makaleleri, eserin yazılı olduğu dille okumuştur ve 27 dil öğrenmiştir.Tamamı 17 cilt olan Arap-İslam Bilimler Tarihi kitabı ile dünya bilim tarihinin paradigmasını değiştirmiş,bilim tarihi konusunda dünyada bir otorite haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
İslam uygarlığının, bilim ve teknoloji alanlarında büyük atılımlar gerçekleştiren ve bugün insanlığın ortak hafızasında yer etmiş önemli bilim adamları yetiştirdiğine vurgu yapan Karaman, “Müslüman bilim adamları teknik ilimler, tıp, astronomi, matematik ve kimya gibi birçok alanda önemli neticeler elde etmişlerdir. Batı Orta Çağ’da karanlık çağını yaşarken, Müslümanlar buluşlarıyla pek çok alanda bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
Konferans boyunca İslam bilginlerinin, bilimsel alanda yaptıkları birbirinden değerli çalışmaları etkileyici ve ayrıntılı bir biçimde aktaran Karaman dinleyicilerin de sorularını yanıtladı.