2. Abdülhamid Han Camii dualarla açıldı
Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) yaptırılan Cibuti 2. Abdülhamid Han Camii ve Külliyesi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla düzenlenen törende yapıldı.
Osmanlı mimarisini yansıtan bir cami yapıldığını belirten Şentop, “Camilerin süsü cemaattir. Burayı bütün vakit namazlarında cemaatle doldurursak gerçek manada süslemiş oluyoruz” dedi.
Cibuti 2. Abdülhamid Han Camii ve Külliyesi’nin, Türkiye ile Cibuti arasındaki ilişkilerin sadece sözde kalmadığının somut bir tezahürü olduğunu vurgulayan Şentop, şöyle devam etti: “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh arasındaki dostluğu hepimiz biliyoruz. Aralarındaki görüşme sırasında camiyle ilgili karar alınıyor ve caminin inşası kısa zamanda tamamlanıyor. Açılışında geç kalmış olsak da hem Türkiye hem de Cibuti Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyoruz. Bu fikir onlara ait. Bu fikrin hayata geçmesi de onların gayretleriyle, kararlılıklarıyla olmuştur. Allah her ikisinden de razı olsun.”
Şentop, caminin, TDV tarafından yapıldığını aktararak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
“Türkiye’nin Cibuti halkına hediyesi”
Cibuti Evkaf ve Din İşleri Bakanı Mümin Hasan Barreh, 2. Abdülhamid Han Camisi ve Külliyesi’nin, Türkiye’nin Cibuti halkına hediyesi olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Erbaş dua etti. Duanın ardından caminin açılış kurdelesi kesildi.
Başkan Erbaş ayrıca, Cibuti 2. Abdülhamid Han Camii’nde Cibutili Müslümanlara hutbe irad etti, ardından Cuma Namazı kıldırdı.
Açılışa, Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Muhammed Ali Hamed, Başbakan Abdulkader Kamil Mohamed, Evkaf ve Din İşleri Bakanı Barreh ile Milli Eğitim Bakanı Mustafa Muhammet Mahmut, Türkiye’nin Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya, Türkiye’den Milletvekilleri ile Cibuti halkı katıldı.
Cibuti’nin en büyük camisi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015’te Cibuti ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh’nin, “ülkesinde Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bir cami görme ve semalarında İstanbul usulü ezanı duyma” isteğini belirtmesi üzerine inşa edilen camide, aynı anda 6 bin kişi ibadet edebilecek.
Cami ve külliye, ülkenin önemli liman kenti olan başkent Cibuti’de, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın da bulunduğu Salines Ouest Semti’nde deniz doldurularak 13 bin metrekare alana yapıldı.
Osmanlı mimarisi ve sanat anlayışıyla bölgenin önemli ve en büyük simge eser olma özelliğini taşıyan cami ve külliyenin inşası için malzemelerin büyük kısmı Türkiye’den gitti. Kubbesinin yüksekliği 27, çapı 20 metre olan caminin 46 metrelik iki şerefeli iki minaresi bulunuyor.
Hat sanatının nadide örnekleriyle süslendi
Kubbe ve duvarlarında klasik Osmanlı hat sanatının nadide örneklerinin yer aldığı camide, bölgesel özelliklerin yansıtılması amacıyla sade bir üslup tercih edildi. Ana kubbe ve yarım kubbe avizeleri, klasik Osmanlı aydınlatma sanatına uygun olarak tasarlandı.
Ahşap işi ve dekorasyonu Geleneksel Türk-İslam sanatlarına uygun olarak Türkiye’de üretilen caminin, harim ve mahfil kat zeminlerine, sıcak iklim göz önünde bulundurularak koku yapmayan yün keçeler serildi.