DİTİB “Kitap ve Kültür Fuarı” etkinlikleri başladı
Hafız Osman Egin, “Birbirimizin gönlüne girme, yaklaşabilme gayreti içinde olmalıyız“
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından açılışı gerçekleştirilen “Kitap ve Kültür Fuarı”nın ikinci gününde yetişkinlere, gençlere ve çocuklara yönelik etkinlikler başladı.
Köln DİTİB Merkez Cami Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen ve bu yıl ilki gerçekleştirilen „Kitap ve Kültür Fuarı”nın ikinci günü de yoğun ilgi gördü. Etkinlik kapsamında gençlere yönelik „Kur’an İkliminde Nebevi Ahlak ve İslam Gençliği“ konulu panel, tasavvuf musikisi konseri ve çocuklara yönelik geleneksel gölge oyunu Karagöz-Hacivat gösterisi düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını yapan DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, Ramazan ayının sonuna kadar devam edecek “Kitap ve Kültür Fuarı”nda her hafta sonu yetişkinlere, gençlere ve çocuklara bir dizi etkinliklerin yapılacağını söyledi. Aşıkoğlu, Ramazan ayını dolu dolu yaşamak istedik ve bugün de güzel bir konu ile Hafız Osman Eğin hocamızı dinleyeceğiz. Kendilerine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Moderatörlüğünü Köln DİTİB Merkez Camii Din Görevlisi Emre Şimşek’in yaptığı panele kamuoyunun tanınmış simalarından Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi Müdürü Hafız Osman Egin konuşmacı olarak katıldı. “Kur’an İkliminde Nebevi Ahlak ve İslam Gençliği“ konulu panelde Egin, “Birbirimizi dışlamak, üstünlük kurmak, ayrıştırmak, rencide edip, uzaklaştırma içinde olmamalı tıpkı Peygamber Efendimiz gibi gönlüne girmek, yaklaşabilme gayreti içinde olmalıyız“ dedi.
Ayetler ve hadisler ışığında, esprili üslubuyla dinimizin iletişim ahlakıyla ilgili öğütler veren Egin şöyle devam etti: “Günümüzde bilgiye ulaşmak istediğimizde ne yaparız, ne ederiz problemi ile karşılaşmıyoruz. Günümüz teknolojisinde bilginin her türlüsüne ulaşmanız mümkün. Fakat ulaşılamayan tek şey insan. İnsana ulaşma konusunda bir probleminiz var. Aslında en uzak olduğumuz şey evin içinde yaşadığımız insanlar. Bu problemi edinmek gerekiyor. Ayrıca her dönemde ve günümüzde gençliğimize sahip çıkmamız konusunda söylemlerin olduğunu görüyoruz. Şahsen gözlemlediğim tecrübelerime göre günümüz gençliği ahlaklı, erdemli, daha güzel düşüyor ve yetişiyor. Ama ideal değiliz.”
Selamın önemine dikkat çeken Egin şöyle devam etti: “Selam her şeye kadirdir. Selam insanın gönlüne, ruhuna ve kalbine işler. Selam insanları birbirine yakınlaştırır. Onun içindir ki Peygamberimiz selamı bize tavsiye ediyor. Selam deyip geçmeyin. Selamı çocuklarımız ve gençlerimiz arasında yaygınlaştıralım. Selam, Peygamberimizin Medine’de ki İslam’a dair ilk emridir. İkinci emri de ikramdır. Maalesef birbirimize bu anlamda katkı sağlayamıyoruz. Bir diğeri de ihlasla namazı kılın. Aile içinde, sosyal ortamlarda muhabbetler maddiyata dayalı olduğu için gençlerden de fazla beklenti içerisinde olmalıyız. Çocuklarımızın kusurunu görürken sıcağı sıcağına üzerinde varmamalıyız. Mutlu olduğu zamanı kollayarak, hal ve hatırını sorarak, öğüt vererek anlatmalıyız. 30 yıllık mesleki yaşamımda şunu tespit ettim. Hep birbirimize üstünlük için yarışıyoruz. Din üzerinden dahi hep bir birimizin üzerinde üstünlük kurma gayreti içine giriyoruz. Bundan vazgeçmeliyiz. Kur`an`daki ayetlerde Peygamberler bile sürekli hesaba çekilecek deniliyor, demek ki sürekli hesaba çekileceğiz sözünü kendimize sık sık söylemeliyiz. Ayet ve hadislere anlamak için yaklaşmalıyız.”
Son kısmı soru-cevap şeklinde gerçekleşen panel gençler tarafından büyük ilgiyle takip edildi.
30 yayınevinin katıldığı „kitap ve kültür fuarı“ etkinlikleri 15 Haziran’a kadar devam edecek.
Ercüment Aydın / Köln