YTB Başkanı Eren, “2020 yılında aile ve gençlik konularına ayrı bir önem vereceğiz”
KRW eyaletinde bulunan Türk basın mensuplarıyla biraya gelen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren hem kurumun geçen yıl ki çalışmalarına hem de bu yıl hedeflenen çalışmalara değindi.
Başkan Eren, Almanya’da gençlik daireleri tarafından çeşitli sebeplerle ailelerinden alınan çocuklar, bağımlılıkla mücadele, yaşlı bakımevleri gibi konularda ailenin bütünlüğünün korunması ve gençlik gibi konulara 2020 yılında özel bir önem vereceklerinin altını çizdi.
Aile bütünlüğüne yönelik hedeflenen çalışmalar hakkında bilgiler veren Eren, “Aile bütünlüğünün korunması amacıyla Alman Gençlik Daireleri (Jugendamt) sorunları, bağımlılıkla mücadele, yaşlı bakım evlerinde yaşlılarımızın kültürümüze uygun şekilde bakılması, çocukların özel eğitimli okullara gönderilmesi gibi çalışmalar yürütüyoruz. Bu konunun gerek akademik, gerekse yerelde çalışan derneklerimiz, psikologlarımız, pedagoglarımızla tabiri caizse fotoğrafını çekmeyi arzuluyor ve aile bütünlüğünün korunmasına 2020’de özel bir önem vermek istiyoruz.” diye konuştu.
YTB Başkanı Eren “Avrupa’da üçüncü, dördüncü nesile ulaşan millet varlığımızın içinde toplumun birçok farklı alanında başarılı Türkler var ve bu insanlar hakikaten alanlarında uzman. Aile konusuyla uğraşan uzman pedagog, psikolog ve avukatlarımız var ama bir mekanizma kurulması lazım. Biz bu mekanizmayı Düsseldorf Başkonsolosluğu Aile Ataşeliğimizle de beraber nasıl kurabiliriz, nasıl katkı sağlayabiliriz diye çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
YTB’nin geçen yıl gerçekleştirdiği faaliyetlere de değinen Eren, şunları kaydetti: “2019 yılı kurum açısından yurt dışı vatandaşlarımıza hizmetlerimizi arttırdığımız bir yıl oldu. Proje sayılarımızı, verdiğimiz destekleri arttırdık. Bilhassa dil eğitimi, Türkçe eğitimi, Türk dili ve kültürünün yaygınlaştırılması ile ilgili projelerimizin sayısını arttırdık. Hafta sonu okulları, çift dilli eğitimler, Anadolu okuma evleri projesi kapsamında derneklerde kütüphaneler açtık. Sırbistan ve Kapıkule sınır kapılarında birtakım faaliyetler yaptık. Hamm kentinde üç gün süren bir spor ve kültür festivali düzenledik. Bunların yanı sıra insan hakları ve ayrımcılığa dair raporlarımızı hazırladık, ırkçı saldırıya uğrayan kişi ve derneklere destek verdik, birçok vatandaşımıza bireysel konularda yardımcı olmak gibi çeşitli faaliyetler yürüttük.”
2020 yılında Türkiye’de büyük bir yurt dışı Türkler buluşması planladıklarına dikkat çeken Eren, “Diaspora meselesini Türkiye’de bir makro strateji haline getirip tüm kurumların ortak paylaşacağı bir eylem planı oluşturmak istiyoruz.” dedi.