Türkçe dersi kayıt başvurularını dikkate alalım
Şubat ayı itibariyle başlayan 2020/2021 öğretim yılı Türkçe Anadili dersleri kayıtları vesilesiyle T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan basına bir açıklama yaparak ebeveynlere çocuklarını bir an önce Türkçe derslerine kayıt yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu.
TÜRKÇE ORTAK PAYDAMIZ!
Çocuklarınıza iyilik yapın ve Türkçe dersine yazdırın…
Açıklamada Türkçe’nin Türk toplumunun en temel ortak paydası olduğuna özel vurgu yapan Özdoğan “Anadilimiz gelecek nesillere bırakacağımız en güzel mirastır. Bu nedenle, Türkçe’yi Almanya’da doğup büyüyen çocuklarımıza en iyi şekilde öğretmek büyük önem taşımaktadır. Anadilini iyi bilen çocukların diğer dilleri daha kolay öğrenebildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Anadili ilk olarak ailede öğrenilir. Ancak bu yeterli değildir. Türkçe’yi doğru olarak ve tüm zenginliğiyle konuşabilmek ve okuyup- yazabilmek için mutlaka okullarda Türkçe dersi almak gerekmektedir. Çocuklarınıza iyilik yapın ve Türkçe dersine yazdırın ” dedi.
TÜRKÇE İÇİN DAHA GAYRETLİ OLMALIYIZ
Açıklamada Türkçe Anadili dersleri için kayıt formlarının kayıt döneminde veliler tarafından okullara verilmesinin önemine işaret eden Eğitim Ataşesi Özdoğan: “Düsseldorf Eğitim Ataşeliği olarak geçen yıl başlattığımız Türkçe dersi kayıt kampanyamız bu yılda aynı hızla devam etmektedir. Geçen yıl yürütülen kayıt kampanyası sürecinde, velilerimizin yoğun talebi ve sürecin yakından takibi, iyi bir sonuç alınmasını sağlamıştır. Bölgemizdeki okullarda Türkçe derslerine katılım artarken ve bazı şehirlerde ise daha önce Türkçe dersi olmayan bazı okullarda yeni Türkçe dersleri açılmıştır. Geçen yıl olduğu gibi bu yıldaTürk toplumunun tüm tarafları olarak bu kayıt döneminde de Anadili Türkçe dersleri için aynı duyarlılığı ve sorumluluğu göstererek, Türkçe dersi için daha çok çaba sarfetmeliyiz.” şeklinde konuştu
Kayıt Formları Zamanında Okullara Teslim Edilmeli
Okullarında Türkçe Anadil dersleri bulunan velilerin kayıt süresi içerisinde kayıt formlarını geç kalmadan okullara teslim etmelerinin öneminin altını çizen Özdoğan: “Okulunda Türkçe dersi bulunmayan öğrencilerimiz için ise velilerin Türkçe dersi açılması için taleplerini bir an önce okullarına ve eğitim müdürlüklerine (Schulamt) iletmeleri gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
DAHA ÇOK KATILIM, DAHA ÇOK TÜRKÇE DERSİ
Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet okullarında Türkçe derslerinin açılabilmesinin şartlarının Eyalet Eğitim Bakanlığı Anadili Dersi Yönetmeliği’nde belirtildiğini, söz konusu yönetmeliğe göre bir okulda Anadili Türkçe dersi açılabilmesi için ilkokullarda en az 15, ortaöğretim okullarında en az 18 velinin, bu dersin açılmasını yazılı talep etmesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Özdoğan: “Bu nedenle kayıt dönemi içerisinde anadil Türkçe dersi kayıt formlarının veliler tarafından doldurularak okullarına teslim edilmesi büyük önem arz etmektedir. Zira daha fazla Türkçe dersi demek çocuklarımızın anadillerini unutmamaları, daha iyi öğrenebilmeleri ve Türkçe derslerinin eyalet okullarında kurumsallaşması demektir.” dedi.
KAYIT FORMU YA DA BAŞVURU DİLEKÇELERİ İÇİN LİNKLER
Veliler kayıt formlarını okullarından alabilecekleri gibi aşağıdaki bağlantılar üzerinden indirebilir ya da oluşturabilecekler,
Kayıt formları için : https://dusseldorf.meb.gov.tr/
Kayıt formları ve Türkçe dersi açılması için: https://anadilim.de/