Haberler

DİTİB‘den birinci nesil Alman mühtedilerin öncü çalışmaları ve hizmetlerine takdir

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya’nın dört bir yanında uzun yıllar öncü çalışmalara imza atmış ve Almanya’daki Müslüman yaşama önemli katkılar yapmış Müslümanlarla, fikir alış verişinde bulunmak ve onların hizmetlerini takdir etmek amacıyla Köln Merkez Camii’nde özel bir program düzenledi.

DİTİB Toplum ve Kurumsal İşbirliği Müdürlüğü’nden Rafet Öztürk’ün organizesinde gerçekleşen programa 17 davetli katıldı. Birlikte eda edilen Cuma namazı sonrası misafirlere Merkez Camii gezdirildi.

Köln DİTİB Merkez Camii din görevlisi Mustafa Kader’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Genel Başkan Kazım Türkmen ve yönetim kurulu üyeleri misafirleri selamladı.

Almanya’da İslam göçmen bir din olmadığını söyleyen Türkmen, “İslam Almanya’ya aittir. Almanya’da bugünkünden daha az Müslüman yaşamış olsa da, İslam eskiden de Almanya’ya aitti. Almanya’da farklı bir inançla büyüyen ve daha sonra İslam inancını benimseyen birçok mühtedi, Almanya’daki Müslüman yaşamını şekillendirmiştir” dedi.

Türkmen konuşmasında, “Sizler öncü olmanız hasebiyle entelektüel, sosyal ve sosyo-politik tartışmalara ön ayak oldunuz. Sizler İslam’ın ve toplumun kurumsal ve sosyal uyumu için büyük çaba ve gayret sarf ettiniz. Ve sizlere bu bazen hiç de kolay olmayan ve zaman zaman sizleri yoran gayretleriniz için teşekkür etmek istiyorum“ ifadelerini kullandı.

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi eski başkanı ve Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi’nin ilk sözcüsü Dr. Ayyub Axel Köhler ise, Müslümanlar ve özellikle mühtediler ile sürdürülen işbirliğinin önemine değindi. Köhler, tertiplenen toplantının hem Müslümanların hem de Almanya’da yaşayan Müslümanların çeşitliliğini gösterdiğini vurguladı. Ukrayna’daki mevcut duruma da değinen Köhler, “Barış için dua ediyor ve rahmeti bol Allah’tan Ukrayna’da barışın en kısa sürede yeniden tesis edilmesini diliyoruz” dedi.

Ahmad von Denffer böyle bir toplantının düzenlenip fikir alış verişinin sağlanmasına vesile olunduğu için teşekkür ederek, “Almanya’da dini cemaatlerin rolü azalıyor. Özellikle kiliselerin. Bu nedenle aklıma şu sorular geliyor: Din nereye gidiyor? Gençler bu olup bitenleri nasıl değerlendiriyor? Önümüzdeki yıllarda İslami cemaatlerin çalışmaları için öncelikler neler olacaktır? Yaşlı insanları nasıl destekleyebiliriz?” sözlerine ekledi.

Köln’deki Müslüman Kadınlar Eğitim Merkezi kurucusu ve genel müdürü Amina Erika Theißen da, Merkez Camii’nin inşası öncesinde yaşananları, şekil ve büyüklük tartışmalarına değindi. Theißen, ”Tüm tartışmalar ele alındığında, sonuç olarak, Merkez Camii modern mimari ile klasik unsurların bir sentezi olmayı başarmıştır” ifadelerini kullandı.

Diğer konuklarda, kendi faaliyet alanlarını, ortaya çıkan zorluklar ve başarıların yanı sıra mühtediler olarak hayat tecrübelerini aktardı.

Toplantının önemine değinen DİTİB Toplum ve Kurumsal İşbirliği Müdürlü Dr. Zekeriya Altuğ’da, “Genç kuşağımız, sizler gibi öncü kuşakların tecrübelerini ve yaşadığı zorlukları birinci elden öğrenmelerini çok önemsiyoruz. Bu münasebetle bugün buraya gelerek ve bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Bu toplantıyı bir başlangıç karşılaşması olarak görüyoruz” diye konuştu.

DİTİB’in Almanca yayınlarının tanıtıldığı ve birimlerde görev yapan sorumlularının hazır bulunduğu toplantıda, karşılıklı tanışma ve görüş alışverişi ile devam etti. Toplantı günün anısına özel olarak hazırlanan hediyelerin takdimi ve tekrar buluşma dileğiyle sona erdi.

Ercüment Aydın / Köln

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu