Gündem

Emine Erdoğan, Cengiz Aytmatov Salonu’nun açılış törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kırgızistan ziyaretine refakatle başkent Bişkek’te bulunan eşi Emine Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi Cengiz Aytmatov Salonu’nun açılış törenine katıldı.

Kırgızistan Millî Kütüphanesi bünyesinde kurulan merkezdeki salonun açılış törenine, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un eşi Aygül Ceenbekov’un yanı sıra Türk heyetinde bulunan bakanların eşleri de iştirak etti. Merhum Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un kız kardeşinin ve oğlunun da hazır bulunduğu törende, Emine Erdoğan bir konuşma yaptı.

“KIRGIZİSTAN MİLLÎ KÜTÜPHANESİ’NDE TÜRKİYE’NİN BİR BÖLÜM AÇMASINDAN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM”

84 yıllık tarihî bir geçmişe sahip Kırgızistan Millî Kütüphanesi’nde, Türkiye’nin bir bölüm açarak, ilme ve irfana katkıda bulunmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Emine Erdoğan,  şimdi aynı zamanda kültür merkezi olarak da kullanılabilecek bir bölümü, kütüphaneye kazandırmanın onur ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Türkiye’de yayınlanan kültür, sanat, tarih, bilim, turizm ve sağlık alanlarındaki önemli eserlerin Kırgız araştırmacı, öğrenci ve okurların istifadesine sunmanın memnuniyet verici olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, “Millî Kütüphane bünyesinde bulunan Cengiz Aytmatov’un eserleri ve ona atfedilmiş binlerce kitabı da eklediğimizde burası hakikaten adına yakışır bir kütüphane haline gelmiştir” diye konuştu.

“CENGİZ AYTMATOV SALONU, TÜRKİYE’NİN KIRGIZ HALKINA BİR HEDİYESİ”

Açılışını yaptıkları kültür merkezinin en güzel yanlarından birinin, buraya edebiyat ve düşünce adamı Cengiz Aytmatov’un adının verilmesi olduğunu kaydeden Emine Erdoğan, merkezin; doğumunun 90’ıncı yılı münasebetiyle merhum Aytmatov’un anısına Türkiye’nin Kırgız halkına bir hediyesi olacağını belirtti.

Konuşmasının ardından Aygül Ceenbekov ile birlikte açılış kurdelesini kesen Emine Erdoğan’a, kütüphane yetkilileri, Cengiz Aytmatov Ansiklopesi hediye etti.

TİKA tarafından 2006 yılında Kırgızistan Millî Kütüphanesi bünyesinde 60 metrekarelik bir alanda “Türkçe Eserler Kitaplığı” olarak açılan bölüm, daha sonraki yıllarda Türkiye’den çok sayıda önemli eserin getirilmesi ve daha geniş bir alanda güçlendirilip geliştirilmesiyle bir kültür merkezi hâline geldi ve Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi adını aldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu