Gündem

“DİTİB İslami Düşünceleri Destekleme Programı” yedinci çalıştayını gerçekleştirdi

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eğitim, Araştırma ve Yayın Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde DİTİB İslami Düşünceleri Destekleme Programı, “Almanca Kuran Mealleri” konusu ile yedinci çalıştayını gerçekleştirdi.

Eifel DİTİB Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen çalıştayda; Berlin, Münster, Frankfurt, Osnabrück, Paderborn ve Tübingen üniversitelerinde İslam İlahiyat, İslam Din Eğitimi ve İslam Bilimleri okuyan 27 master öğrencisi bir araya geldi.

Köln DİTİB-Akademisi’nde açılışı gerçekleşen çalıştayda DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, İslam ilahiyatının disiplinler arası bir bölüm olduğunu, dolayısıyla sadece temel İslam bilimlerinden tefsir, hadis, kelam, fıkıh veya tasavvuftan ibaret olmadığını vurguladı. İslam ilahiyatını kompleks bir yapı ve gelecekte önem arz eden bir bölüm olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Aşıkoğlu, İslam ilahiyatının din bilimleri, din sosyolojisi, din psikolojisi, din felsefesi ve dinler tarihi alanlarını da içerdiğini ve üçüncü bölüm olarak da yardımcı dil bilimlerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Berlin Din Hizmetleri Müşaviri Kazım Türkmen ise öğrencilerin çalışma alanlarıyla ilgili bilgileri aldıktan sonra hedeflenen master tezlerinin daima Almanya’daki Müslümanlara ufuk açacak çalışmalar olması gerektiğini, özellikle dini kuruluşların çalışmalarına yön verecek bilimsel sonuçlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Almanya’da 60 yıldır var olan İslam’ın bundan sonra da varolacağını ve bilim dünyasına yeni fikirler üretecek bir gençliğin vaz geçilmez olduğunu ifade etti. Türkmen sözlerini, ilme sarılmış ve kendini geliştiren öğrencilerle bir araya gelmenin memnuniyetini ifade ederek tamamladı.

DİTİB Akademi’den Murat Şahinarslan ve Sami Alphan moderatörlüğünü yürüttüğü çalıştayda, “Almanca Kur’an Mealleri” konusu çerçevesinde Almanca Kur’an meallerinin tarihçesi, meal çalışmalarındaki tercüme usul ve esasların yansıra dini metinlerin tercümelerinde karşılaşılan önemli sorunlar başlıkları altında uzmanlar seminer verdi.

DİTİB İslami Düşünceleri Destekleme Programı koordinatörü ve araştırma görevlisi Şahinarslan, düzenli tertiplenen çalıştayların amacının; öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek, aralarındaki iletişim bağlarını güçlendirmek olduğunu söyledi. Şahinarslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “DİTİB İslam Düşüncelerini Destekleme Programı Almanya’da İslam araştırmalarına içten bir bakış açısına ulaşma konusuna ve nitelikli genç akademisyenlerin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede master ve doktora öğrencilerinin İslam düşüncesinde bilimsel kaynak ve metotlara ulaşmaları hedeflenmektedir.”

Ayrıca DİTİB-Akademisi tarafından redakte edilen Max Henning’in Almanca Kur’an meali üzerinde farklı çalışmalar gerçekleştiren öğrenciler, programın kapanışında değerlendirmede bulundular ve Kur’an ile daha içli dışlı çalışmaları gerektiğini vurguladılar.

Ercüment Aydın / Köln

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu