Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fidanlar Fidanlarla Büyüyor” programına katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabiata, çevreye, hayata dair bakış açımızı düzeltmezsek, dünya yaşanılır bir yer olmaktan çıkacak”
“Fidanlar Fidanlarla Büyüyor” programında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, önlem alınmazsa, şimdiden adım atılmazsa, ileride çocukların çok daha büyük çevre sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirterek, “Tabiata, çevreye ve hayata dair bakış açımızı düzeltmezsek, ecdadımızın mirası, evlatlarımızın emaneti olan bu dünya, maalesef yaşanılır bir yer olmaktan tamamen çıkacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batıkent Haydar Aliyev Ormanı’nda düzenlenen “Fidanlar Fidanlarla Büyüyor” programına katıldı. Programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.
“BU PROJENİN, ÇOCUKLARA TABİATA SAHİP ÇIKMA BİLİNCİNİ AŞILAYACAĞINA İNANIYORUM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geleceği adına son derece önemli bulduğu proje vesilesiyle 81 ilde 10 milyon fidanın ilk ve ortaokul öğrencilerinin katılımıyla toprakla buluşacağını belirterek projeye öncülük eden bakanlıklara teşekkür etti. Bu fidanların çocuklarla birlikte büyüyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Çocuklarımızın yaşları ilerledikçe fidanların kökleri toprağa, boyları göğe doğru yükselecek. Öğrencilerimizin bugün kurduğu hayaller zamanla gerçeğe yaklaştıkça inşallah diktikleri fidanlar ağaçlara, ağaçlar da ormanlara dönüşecek” dedi.
“Bugün okul bahçelerinde koşturan, gözlerinin ışıltısı yüreğimizi ısıtan çocuklarımızla beraber ülkemizin ormanları, ekonomisi, güzellikleri de büyüyecek” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projenin, çocuklara tabiata sahip çıkma, çevreye saygı duyma bilincini de aşılayacağına inandığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fidanlar Fidanla Büyüyor projesinin evlatlarımıza daha yeşil, daha güzel, daha huzurlu bir Türkiye bırakma mücadelemize de katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye ekledi.
“SON İKİ ASIRDA İNSANIN TABİATLA KURDUĞU İLİŞKİNİN MAHİYETİNDE BÜYÜK DEĞİŞİM YAŞANDI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında dünyanın sanayi devrimiyle başlayan büyük bir dönüşümden geçtiğine işaret ederek, son iki asırda insanın tabiatla, toprakla, çevresiyle ve bizatihi kendisiyle kurduğu ilişkinin mahiyetinde büyük bir değişim yaşandığına dikkat çekti. Sanayileşmenin ve modern teknolojinin doğa karşısında insana daha önce hiç olmadığı kadar güç verdiğini ve tabiata müdahale etme imkânı tanıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yeni durumun insanın tabiatla geliştirdiği ilişkinin de kopmasına, yeni bir şekle bürünmesine sebep olduğunu kaydetti.
İslam düşüncesinde ise tabiatın, şahsiyet sahibi, Allah’ın kâinatta yarattığı her şey gibi insana amade kılınmış, emanet edilmiş bir varlık olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu açıdan tabiat, insanın hilkatte, yani yaratılışta kardeşidir. Kimi Müslüman düşünürlerin hurma ağacından bahsederken, Ademoğullarının halası tabirini kullanması yaratılıştaki bu kardeşliğin bir sembolüdür” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA GENELİNDE ORMAN VARLIĞI GÜNDEN GÜNE AZALIYOR”
Sınırsız tüketim hırsının ve tabiat üzerinde tahakküm kurma isteğinin, insanları bugün devasa çevre sorunlarıyla yüz yüze bıraktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, denizler kirlenirken, akarsuların, göllerin, derelerin kuruma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya genelinde orman varlığı günden güne daha da azalıyor. Verimli tarım arazilerinin yerini her geçen gün bacalarıyla havayı kirleten fabrikalar alıyor. Bakınız bugün çatışma ve savaşlardan sonra, insanları yerlerini terk etmeye zorlayan sebeplerin başında çölleşme sorunu geliyor” şeklinde konuştu.
“BİR BÖLGENİN REFAHI NE YAZIK Kİ DİĞER ÜLKENİN, DİĞER BÖLGENİN SEFALETİNE DAYANIYOR”
Dünyada her yıl 10 milyon hektardan fazla tarım arazisinin kaybedildiğini ve beş milyon hektar orman arazisinin de tahrip edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yanında toprakların kötü kullanımı nedeniyle 2035 yılına kadar küresel gıda üretiminin yüzde 12 azalmasının beklendiğine dikkat çekti. Büyük oranda Batılı zengin devletlerin ürettiği bu sorunların yükünü Asya, Güney Amerika ve Afrika’daki fakir ülkelerin taşımak zorunda kaldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Batılı toplumların zenginlikleri ve refahlarını borçlu olduğu sanayileşme hamlelerinin bütün maliyetini maalesef yine fakir halklar ödüyor. Şu an öyle bir büyüme stratejisi hâkim ki, bir ülkenin, bir bölgenin refahı ne yazık ki diğer ülkenin, diğer bölgenin sefaletine dayanıyor. Özellikle Batıda birileri lüks ve şatafat içinde yaşarken, milyarlarca insan canı, kanı ve sömürülen emeğiyle bu refahın bedelini ödüyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batıdaki zenginlerin yatlarına, spor arabalarına petrol taşıyan tankerlerin çevreye verdiği zararı, en çok derme çatma sandallarıyla çocuklarına rızık arayan Afrikalı balıkçılar hissediyor. Buzulların erimesiyle değişen iklim, evvela okyanusların ücra köşelerindeki adalarda kendi hâllerinde yaşayan insanları etkiliyor. Şu gerçeği artık hepimiz çok iyi kavramak durumundayız. Şayet önlem almazsak, şimdiden adım atmazsak, ileride çocuklarımız çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. Tabiata, çevreye ve hayata dair bakış açımızı düzeltmezsek, ecdadımızın mirası, evlatlarımızın emaneti olan bu dünya, maalesef yaşanılır bir yer olmaktan tamamen çıkacak.”
“SON 16 YILDA ÜLKEMİZİN ORMAN VARLIĞINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN YOĞUN ÇABA SARF ETTİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında Peygamberimizin ‘Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki bir fidanı dikin’ sözüne atıf yaparak, “Bizler de bu anlayışla son 16 yılda ülkemizin orman varlığını güçlendirmek, sizlere daha yeşil, daha güzel bir Türkiye bırakmak için yoğun çaba sarf ettik. Gezi olaylarında sokakları yakıp yıkanlar gibi yeşili, ağacı, çevreyi istismar etmek yerine, samimiyetle ülkemize hizmet ettik” diye konuştu.
“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA ÖNCELİK VERİYORUZ”
Bu çerçevede 2002 yılında 21 milyon hektar olan orman varlığını, bugün 22,3 milyon hektara ulaştırdıklarını, Millî Park sayısını 32’den, 43’e, Tabiat Parkı sayısını 16’dan, 243’e yükselttiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanında Türkiye erozyonla mücadelede, dünya lideridir ve orman alanını artıran nadir ülkelerden biridir. Ülkemiz genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji, enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydettik. Yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik veriyoruz. Daha yeşil, daha temiz bir Türkiye’ye sadece fidan dikerek, sadece ağaçlandırma yaparak ulaşamayacağımızı biliyoruz. Bunun için çevre kirliliğini önleyecek, israfı engelleyecek, insanlarımıza çevre bilinci kazandıracak çalışmalara da öncelik veriyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen “sıfır atık” projesine de değinerek, “Kullan-at kültürü yerine inancımızla ve kadim değerlerimizle uyumlu yeni bir tüketim kültürünü yerleştirmeye gayret ediyoruz. Medeniyet değerlerimizden beslenen, tabiata saygılı, çevreye duyarlı, israf yerine kanaati esas alan bir tüketim anlayışının kök salması için hepimize, özellikle ailelere ve eğitimcilere ciddi sorumluluklar düşüyor. Bu konuda adım atmakta geç kaldığımız her dakika, her saniye ileride çevre felaketi, kirlilik, hastalık, kıtlık, yokluk, yoksulluk olarak ülkemize geri dönecektir” değerlendirmelerini yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin sonunda “Fidanlar Fidanla Büyüyor” projesinde görev alan kurum ve görevlilere başarılar dileyerek, “Daha yeşil ve güzel bir Türkiye mücadelesine katkı yapan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.