GündemGenelHaberler

Alman İslam Konferansı’nda Müslüman temsilci olmayacak, DİTİB tepkili

Almanya İçişleri Bakanlığı bünyesinde 17 Şubat’ta düzenlenecek olan Alman İslam Konferansı (DIK), “Müslüman Düşmanlığı ve Müslümanlara Yönelik Irkçılıkla Mücadele” başlığı altında yapılacak. Ancak, konferans çerçevesinde düzenlenecek olan uzmanlık gününün panelinde, hiçbir Müslüman temsilci yer almayacak.

Avrupa’nın Sesi Medya Grubu olarak, konuya ilişkin Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Muharrem Kuzey ve İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün’e yazılı soru yönelttik. DİTİB Genel Başkanı Kuzey, sorularımıza yazılı bir cevap verirken, IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün’den henüz tarafımıza herhangi bir açıklama gelmemiştir.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nden tepki
Bu duruma ilişkin yazılı bir açıklama yapan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Muharrem Kuzey, Müslümanların çoğunluğunu temsil eden dini cemaatlerin dışlanmasının, devletin din politikası konusunda güven kaybına yol açabileceğini belirtti.

Ayrıca Kuzey, “Bu formatta Müslüman dini cemaatlerin sadece izleyici olarak davet edilmesi kuruluş amacına aykırıdır. Nitekim Müslümanların çoğunluğu ile irtibatta olan bizleriz. Bu bağlamda yetkililerin bu kararı tekrar gözden geçirmesi gerektiği kanaatindeyiz,” ifadelerini kullandı.

Müslüman cemaatlerin dışlanması algısı
Kuzey’in açıklamasında, Alman İslam Konferansı’nın kamuoyundaki itibarının inişli çıkışlı olduğu vurgulandı. Kuzey, “Müslüman Dini Cemaatlerinin temsilcilerine yer verilmemesi, cemaatlerin dışlandığı algısını güçlendirmektedir. Dini cemaatlerin dahil edilmediği bir din politikası güven kaybına yol açar ve bu yaklaşım Müslümanların devlete olan güvenini etkiler,” ifadelerini kullandı.

Irkçılık ve İslam karşıtlığı artıyor
DİTİB Genel Başkanı, Almanya’daki İslam karşıtlığı ve Müslüman karşıtı ırkçılığın yıllar içinde giderek arttığını ifade etti. “Her yıl DİTİB olarak çıkardığımız cami saldırı raporunda bu olgunun gittikçe arttığını müşahede etmekteyiz,” diyen Kuzey, siyasi partiler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının bu konuda daha net bir duruş sergileyip, farkındalık oluşturmaları gerektiğini belirtti.

ramazanreklam

Sağlıklı diyalog için eleştiriler açıkça ifade edilmeli
Kuzey, sağlıklı bir diyalog kurulabilmesi için tarafların eleştirilerini açıkça dile getirmeleri gerektiğini vurguladı. “Mevcut durumu kabul etmemiz mümkün değil. Bu durumu ilgili bakanlıklara açık bir şekilde ifade ediyoruz. Temennimiz bu eleştirilerin dikkate alınıp, bu yanlış tutumdan dönülmesi yönündedir,” dedi.

IGMG’den henüz yanıt gelmedi
Öte yandan, Avrupa’nın Sesi Medya Grubu olarak, İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün’e de yazılı soru yönelttik. Ancak, henüz Ergün’den herhangi bir açıklama alınmış değil.

Alman İslam Konferansı ve Müslüman temsilciler
Alman İslam Konferansı, Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından Müslümanlarla diyaloğu ve işbirliğini güçlendirmek amacıyla kurulan bir platform olarak ifade eden Kuzey, ancak bu platformda, Müslüman dini cemaatlerin temsilcilerinin yer almaması, çeşitli tartışmalara yol açtıtığını da sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu