Almanaya’da Türkçe dersi protokolü imzalandı
Berlin Eyaleti Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanlığı Müsteşarı Rackles ile Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Almanya’daki Türk öğrenciler ile ilgili eğitim konularını Alman eğitim uzmanlarıyla karşılıklı anlayış ve olumlu iş birliği içinde ele aldıklarını belirterek, “Almanya’da yaşayan Türk kökenli çocuklarımız için çok önemli ve çok olumlu kazanımlar elde ettik.” dedi.
Berlin’de düzenlenen ve 15 Ekim’de başlayan 21. Türk-Alman Karma Eğitim Uzmanları Komisyonu toplantısı (KEUK) sona erdi. Toplantı sonunda Almanya’daki Türkiye kökenli çocukların eğitimlerinin iyileştirilmesine yönelik tedbirler konusunda ortak bildiri imzalandı. Kocabıyık, imza öncesi yaptığı konuşmada, Almanya’daki Türkiye kökenli çocukların genel akademik eğitiminin güçlendirilmesi konusunda tedbirler alınması konusunda Alman eğitim uzmanlarıyla aynı görüşte uzlaştıklarını söyledi.
İslam din dersi ile Türkçe ana dili dersleri çakışmayacak
Almanya’da konsolusluk ve eyaletlerin eğitim daireleri tarafından organize edilen Türkçe ve Türk kültürü derslerinin sunulması konusundaki sıkıntıları masaya yatırdıklarını dile getiren Kocabıyık, “Diploma denklikleri, okul ve aileler arasındaki iş birliği imkanları, dersliklerden istenen kira bedelleri, öğretmenlerin okul işleyişine daha etkin ve kolay entegre edilmeleri, İslam din dersi ile Türkçe ana dili derslerinin çakışmayacak şekilde sunulması konularında olumlu kazanımlar elde edilmiştir.” yorumunu yaptı.
Bir sonraki toplantı İstanbul’da
Kocabıyık, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli çocukların eğitim sorunlarının sadece Türk eğitim uzmanlarının değil Alman eğitim uzmanlarının ciddi olarak kafa yorduğu bir mesele olduğunu anlatarak, “Ortak hedefimiz bu çocuklarımızın gelecekte mutlu birey olmaları. Biz bunun için karşılıklı çalışmaya devam edeceğiz. Bir sonraki toplantımızı İstanbul’da yapmaya karar verdik.” diye konuştu.
“Türkçe bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kaldık”
Berlin Eyaletim Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanlığı Müsteşarı Mark Rackles da Almanya yaşayan Türk öğrenciler için önemli olan Türkçe dersleri gibi konuları masaya yatırdıklarını belirterek, görüşmelerin açık bir şekilde ve olumlu bir havada yapıldığını ifade etti. Türkçe derslerinin kapsamının daha da genişletilmesini konuştuklarını anlatan Rackles, “Türkiye asıllı anne babalara yönelik çocukların eğitimi için Türkçe bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kaldık.” diye konuştu.
Türk-Alman Karma Eğitim Uzmanları Komisyonu’nun 22. toplantısının 2 yıl sonra Türkiye’de yapılacağı bildirildi. Almanya’da eğitim konularında eyalet hükümetleri karar veriyor.