İçeriğe geç
26 Ekim 2026 Pazartesi

Almanya'da konut krizine karşı Dobrindt'ten yeni düzenleme: Kamulaştırma koşulları ağırlaştırılacak

Almanya'nın İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, büyük konut şirketlerinin mülklerinin kamu mülkiyetine geçirilmesini zorlaştıran bir yasa hazırlığını duyurdu. CDU/CSU ve SPD koalisyonu tarafından desteklenen düzenleme, yatırım güvencesini artırmayı hedefliyor.

Almanya
Almanya'da konut krizine karşı Dobrindt'ten yeni düzenleme: Kamulaştırma koşulları ağırlaştırılacak
Almanya'da konut krizine karşı Dobrindt'ten yeni düzenleme: Kamulaştırma koşulları ağırlaştırılacak
PAYLAŞ

Almanya'nın konut piyasasında devletin rolü konusu yeniden siyasi gündemin ön sıralarına geldi. Federal İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt başkanlığında hazırlanan yeni yasal düzenleme, büyük özel konut şirketlerinin mülkiyetinin devlete geçirilmesine yönelik engelleri artırıyor. Hükümete katılan CDU/CSU ve SPD, bu adımı yatırımcıların güvenini sağlamlaştırmanın bir yolu olarak görüyor.

Yeni düzenlemede kamulaştırma ancak zorunlu bir ihtiyacın mevcudiyeti kanıtlandığında ve diğer çözüm yollarının kullanılamayacağı gösterildiğinde mümkün hale gelecek. Eyalet yönetimlerinin, yeni konut üretimi ve sosyal konut programlarının yeterli olmadığını ispat etmesi gerekecek. Kamulaştırılan mülkler için bağımsız ekspertiz temelinde tam pazar değeri kadar nakit ödeme yapılacak.

Tartışma özellikle Berlin'de keskinleşiyor. Şehirde iktidarda bulunan Sol Parti, Yeşiller ve SPD, büyük gayrimenkul şirketlerinin konutlarını toplumsallaştırmayı konut krizi çözümü olarak görüyordu. Federal mevzuat yürürlüğe girerse, eyaletlerin bu konuda manevra alanı önemli ölçüde daralmış olacak.

Yasa tasarısı mevcut ve potansiyel konut yatırımcılarına mülk hakkının korunacağına dair sinyal verirken, kamulaştırma taraftarları ise büyük emlak holdinglerin pazar gücünün denetlenmesinin gerekliliğini savunmaya devam ediyor. Teklifin Federal Meclis'teki müzakerelerde hangi biçime bürüneceği henüz belirsiz.

İlginizi Çekebilir

Tümünü Gör ›