
Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.
- WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
- Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
Almanya’da geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve kamuoyunda “hızlandırılmış vatandaşlık” olarak dillendirilen, 3 yılda vatandaş olma düzenlemesi iptal ediliyor. Söz konusu karar, Almanya İçişleri Bakanı ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Nancy Dobrin tarafından açıklandı.
Bakan Dobrin, yaptığı açıklamada 3 yıl gibi kısa bir sürede vatandaşlık verilmesinin “hatalı bir adım” olduğunu belirterek, bu uygulamaya son verileceğini duyurdu. Uygulamanın, uyum süreçlerini yeterince dikkate almadığı ve toplumsal bütünleşmeyi zayıflatabileceği gerekçesiyle kaldırılacağı ifade edildi.
CDU-CSU Harekete Geçti
Geçtiğimiz yıl bu düzenlemeyi hayata geçiren Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise, yeni karara ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve ortakları Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), yasanın kaldırılması için harekete geçti. Kamuoyunda farklı çevrelerden destek bulan bu adım, ülkedeki entegrasyon politikaları açısından yeni bir dönemin habercisi olarak görülüyor.
Çifte Vatandaşlık Devam Ediyor
Öte yandan, vatandaşlık yasasında yapılan değişiklik sadece başvuru süresini etkiliyor. Çifte vatandaşlık konusunda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Yeni düzenlemeyle birlikte, Almanya vatandaşlığına başvurmak isteyen kişiler için en az 5 yıl, bazı durumlarda ise 8 yıl ikamet şartı yeniden geçerli olacak.
Yeni Dönem: Daha Sıkı Kriterler, Daha Uzun Süre
Vatandaşlık için kısa süreli ikametle başvuru yapılabilmesini mümkün kılan yasa artık yürürlükten kalkıyor. Almanya, yeniden daha uzun süreli ikamet ve entegrasyon kriterlerine dayalı bir vatandaşlık sistemiyle yola devam edecek.
Karar, hem göçmen toplulukları hem de siyasi arenada geniş yankı uyandırırken, önümüzdeki günlerde yasanın detayları ve uygulanma şekli netleşecek.