Almanya’daki Müslüman seçmenlerin nasıl oy kullandığı ilk kez verilerle ortaya konuldu
(Yasin Baş / Frankfurt am Main). Almanya’daki seçme ve seçilme hakkında sahip Müslümanların Avrupa seçimlerinde ağırlıklı olarak iki partiye oy verdiği ortaya çıktı. Bunlardan biri Türk kökenli Alman siyasetçilerinin başını çektiği DAVA ve Sol Parti’den ayrılarak yeni bir oluşum kuran BSW oldu. Trafik ışığı koalisyonu partilerinden SPD, Yeşiller ve FDP ise ağır kayıplar yaşadı.
Almanya’daki Müslüman seçmen en fazla yeni kurulan DAVA ve BSW’yi destekliyor
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ve Dava Partisi, Batı Almanya’daki Müslüman seçmenler arasında en yüksek performansı gösterdi. Kamuoyu ve siyasi katılım ölçme kuruluşu Forschungsgruppe Wahlen’in Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) için oluşturduğu bu veriler Almanya’da ilk kez Müslüman seçmenler arasında yapıldı. Ankete göre, BSW ve yeni kurulan Dava Partisi’nin her biri Alman Müslümanlardan yüzde 17’lik bir teveccüh elde etti. Onları yüzde 15 ile Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) takip etti. FAZ, Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde Müslüman seçmen sayısının herhangi bir sonuca ulaşmak için çok az olduğuna da dikkat çekti. Bu sebeple doğu eyaletleri için bir anket yapılmadı. SPD ve Yeşiller 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerine göre ağır kayıplar yaşadı. Sosyal Demokratlar yüzde 13’te kaldı ve CDU/CSU’nun ardından dördüncü sırada yer aldı. Bir önceki seçimde bu oran 19 puan daha yüksekti, yani yüzde 32 idi. SPD’nin ardından beşinci sırada yüzde 8 ile Sol Parti yer aldı. Sol Parti’nin 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerine göre yüzde 5 puan kaybettiği görüldü. Hür Demokrat Parti (FDP) ise Almanya’daki Müslüman seçmenden ancak yüzde 3 oy alabildi. Bu da 2019 Avrupa Parlamentsosu seçimlerine göre yüzde 3’lük bir kayıba tekabül etti. FDP böylece 2019’a göre Müslüman Almanlar nezdinde yüzde 50 oy kaybetti. Yeşiller Partisi ise sadece yüzde 7’ye erişebildi. Onlar da 2019 yılına göre 14 puan birden kaybetti. Yeşiller böylece Alman Müslümanları arasında 2019 göre yüzde 66’lık bir kayıp yaşadı.
Uzmanlar Almanya’daki Müslüman seçmenlerin bu oy verme eğilimlerine pek de şaşırmadı. Forschungsgruppe Wahlen’den seçim araştırmacısı Andrea Wolf FAZ’a yaptığı açıklamada bu eğilimi, federal hükümetteki trafik ışığı koalisyonunun yarattığı derin hayal kırıklığına bağladı. Alman hukuk profesörü ve İslam bilimci Prof. Matthias Rohe de benzer açıklamalarda bulundu. Uzmanlar genel olarak, Almanya’daki Müslüman seçmenlerin oy verme davranışının çoğunluk toplumunundan sadece çok az noktalarda farklılık gösterdiğine dikkat çekti.