Haberler

Ayasofya-i Kebir Camii’nin açılışına tanıklık edenler sevinçlerini paylaştı

İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen 7’den 70’e binlerce vatandaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde namaz kılmak için belirlenen alanları doldurdu.

86 yıl sonra ibadete açılan camide tarihi anlara tanıklık edenler yaşadıkları duyguları anlattı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, şükür kavuşturana.

AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkan Zafer Sırakaya Ayasofya Camii’ne yeniden kavuşabilmenin imkanını bahşeden Allah’a hamd-ü senalar olsun.

Almanya’dan açılışa katılan Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Bülent Bilgi, Ayasoya’nın ibadete açılışı hayırlara vesile olsun inşallah.

Öte yandan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk cuma namazını kılmak için şehir dışından gelen vatandaşlar da memleketlerine dönmeye başladı.

Kılınan cuma namazıyla 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne, yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi geldi.

Hindistan’dan gelen Gohari Imam, bugün Ayasofya’da namaz kılmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Imam, “Bugün sadece Türkler için değil tüm Müslümanlar için önemli bir gün. Dünyadaki bütün Müslüman toplulukları için son derece önemli. Ben de ayrıca tarihe şahitlik etmiş oluyorum. 20-30 yıl sonra bunu akrabalarıma ve arkadaşlarıma anlatacağım.” ifadelerini kullandı.

Çadlı Muhammed Nur, arkadaşlarıyla namaz kılıp dua edeceğini belirterek, “Bugün gerçekten güzel ve önemli bir gün. İslam alemi için çok önemli. Burada olduğum için mutluyum.” dedi.

Kadınlar bölümünde cuma namazı için saf tutan Somali asıllı ABD’li Sai Serrah da çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Burada namaz kılmak için Amerika’dan geldiklerini anlatan Sai Serrah, “Çocuklarımla ve eşimle birlikte geldim. Bugün mükemmel bir gün. Bundan ötürü gurur duyuyorum, çok onurluyum. Burada toplanmak, bir araya gelmek çok önemli. Ve burada olduğum için çok heyecanlıyım. Çocuklarım ve eşimle birlikte geldim.” ifadelerini kullandı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 7’den 70’e her yaş grubundan insan saf tuttu.

Cuma namazıyla birlikte ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, yetişkinlerin yanı sıra küçük çocukları da ağırladı. Ayasofya’da namaz kılmak için farklı şehir ve ülkelerden gelen çocuklar, mutlu olduklarını dile getirdi.

4 yaşındaki Naime Hacer, 8 yaşındaki ablası ve 10 yaşındaki ağabeyiyle erken saatlerde Ayasofya’ya gelenler arasında yer aldı. Anne ve babalarıyla Ayasofya’ya gelen Bagaç ailesi, burada olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Çocuklar, “Zincirler kırıldı, Ayasofya açıldı” şeklinde slogan atarken, 10 yaşındaki Ahmet Said Tayyip Bagaç, “Çok mutluyum. Recep Tayyip Erdoğan camiyi açtığı için çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

Almanya’dan gelen Afganistan asıllı Halim ailesi de 3 küçük çocuğunu beraberinde getirerek Ayasofya’da cuma namazı için saf tuttu.

Türkiye’ye ilk defa gelen 9 yaşındaki İdris Halim, iki kız kardeşiyle birlikte namaz kıldığını belirtti. Halim, “Selamunaleyküm. Almanya’dan geldik. Burada, Ayasofya’da olduğum için çok mutluyum.” diye konuştu. İdris Halim ve kız kardeşleri Türk bayraklı şapkalarıyla Ayasofya’nın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Camide namazlarını kılan ve ziyaretlerini tamamlayan vatandaşlar, İETT otobüsleriyle tekrar ilk geldikleri nokta olan Yenikapı Etkinlik Alanı’na ulaştı. Tarihi ana tanıklık eden vatandaşlar, geldikleri otobüslerle şehirlerine hareket etti.

İlk namaza katılmak için Bursa İnegöl’den dün gece gelen bedensel engelli Hasan Basri Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Tarif edilemez duygular yaşıyorum. Yıllar sonra ilk kez Ayasofya’da namaz kılmak benim için çok anlamlı oldu.” dedi.

Bayraktar’ın tekerlekli sandalyesini süren yakını Osman Şentürk de bu özel güne tanıklık etmek için Bursa’dan geldiklerini söyleyerek, “Ayasofya, inşallah sonsuza kadar kapatılmadan ibadethane olarak kalır. Namazımızı kıldık, inşallah Allah kabul eder. Sebep olan herkesten Allah razı olsun. diye konuştu.

“Duygularımı anlatamayacak kadar mutluyum”

Eşiyle ilk namaza katılmanın heyecanını yaşayan Mehmet Selim Yılmaz ise Ayasofya’nın ibadete açılışı için Ankara’dan geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Erbakan Hocanın ruhu şad olsun. Yine onun talebelerine nasip oldu. Bugün duygularımı anlatamayacak kadar mutluyum. Namaza katıldık. ‘Bayrak düştüğü yerden kalkar.’ diyorlar ya bayrak Allah’ın izni ve inayetiyle buradan kalkacak ve güçlenecek inşallah. Biz müze iken Erbakan hocayla çok geldik. Çok üzülmüştük. Allah’a hamdolsun, sabredince veriyor. Müminler sabretsinler zafer İslam’dadır.”

Yılmaz’ın eşi Fatma Yılmaz da kadınlar için ayrılan bölümde namaz kıldığını ve duygu dolu anlar yaşadığını dile getirerek, “Mükemmeldi, çok güzeldi gerçekten. Namazımı kılarken sürekli ağladım. Müze statüsündeyken son geldiğimde bağrımın yandığını hissetmiştim. Bugün açıldığına şükrettim. İslam aleminin yükselişi, birliği ve beraberliği için sürekli dua ettim. Erdoğan duaya başlayınca millet ayağa kalktı, herkes tekbir getirmeye başladı. Biz de ayağa kalktık. Rabb’ime şükrediyorum, bizi böyle bir ana şahit tuttu.” ifadelerini kullandı.

“Muhteşemdi, rüya gibiydi”

Malatyalı Hacı Bayram Öner ise bu şerefli güne tanıklık etmek için Ankara’dan geldiğini söyledi.

Ayasofya’nın ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Öner, “Rabb’im bugünü nasip etti çok şükür. Bu millete böyle bir gün lazımdı. Namaza katıldım, muhteşemdi, rüyada gibiydik. Daha önce üzülerek ziyaret etmiştim. Şimdi isteyerek, canı gönülden, bütün kalbimizle ruhumuzla katıldık. İçeri giremedim ama başka bir vakit ziyarete geleceğim.” diye konuştu.

Türkiye’de üniversite okuyan Endonezyalı iki arkadaş da ilk cuma namazına katıldıklarını belirterek, mutluluklarını dile getirdi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu