Gündem

Sırakaya, “Bedelli Askerlik” ile ilgili açıklama yaptı

Son düzenlemeyle birlikte 1 milyon 324 bin kişiyi kapsayan Bedelli askerlik yasası TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi, Ak Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

‘’1 Ocak 1994 tarihi de dâhil edildi’’

Binlerce vatandaşımızın beklediği Bedelli Yasasında, askeri hizmetin gerektirdiği ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak, yaş sınırına 1 Ocak 1994 tarihinden önce doğanlar da dâhil edildi.

‘’Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun askerlik yapmayıp, 1 Ocak 1994’ten önce doğan, bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurabilecek ve Bedelli askerlik hakkından yararlanabilecektir. Yasanın bedelli müjdesi bekleyen vatandaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim ’’ dedi.

‘’Yurtdışındaki Vatandaşlarımız için 38 Yaş Sınırı Kaldırıldı’’

Daha önce Yurtdışında yaşayan Türk Vatandaşları, süresiz oturma izinleri olduğu takdirde 38 yaş sonuna kadar, süresiz oturma izni yoksa oturma izninin sonuna kadar askerliğini tecil ettirebiliyordu. Bu sürenin bitiminde ise askerliklerini bedelli olarak yapmaları gerekiyor, aksi takdirde asker kaçağı sayılıyorlardı.

Bu konuya da açıklık getiren Sırakaya: ‘’Yapılan son düzenleme ile 38 yaş sınırı kaldırıldı ve yönetmelikle belirlenecek sürelerde tecil etme hakkı tanınmış oldu. Bu vatandaşlarımız Türkiye’ye kesin dönüş kararı aldıklarında veya senenin 6 ayından fazlasını Türkiye’de geçirdikleri takdirde, eskiden olduğu gibi tecilleri bozulmuş olacak, dilerse bedelli olarak askerliklerini yapabilecek ya da askerlik vazifesini yapmak için silahaltına alınacaklar’’ dedi.

‘‘Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız Bedelli Askerlik hakkından 2 bin Euro’ya yararlanacak’’

Kanuna göre, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, en az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvurabilecekler. Durumlarını ispat eden belgelerle, 2 bin avro veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını bir defada ödeyip, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. Bu sayının 638.376’sını Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları oluşturuyor.

Zafer Sırakaya yaptığı açıklamada; ‘’En çok sorulan kanun maddesi 21 gün zorunlu eğitim konusu, Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları tarafından Uzaktan Eğitim şeklinde tamamlanacak. Bu eğitimlerin de mümkün olduğu kadar kolaylaştırılarak verileceğini ümit ediyorum’’ dedi.

Çıkarılan kanun, yoklama kaçakları ile bakaya sayılarının her geçen yıl artması üzerine oluşan birikimi de önlemeyi amaçlıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu