Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), bu yılki Ramazan ayı iftar programlarını „Ölçülü Ol, İsraf Etme“ sloganı ile gerçekleştirdi.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB); iş, sanat, siyaset ve bilim dünyasından bir çok insanı ramazan iftar sofrasında bir araya getirdi.
Köln DİTİB Merkez Camii Konferans Salonu’nda gerçekleşen iftar yemeğine 300’e yakın davetli katılırken, aynı zamanda halka açık iftar sofrasında da binin üzerinde insan hep birlikte oruç açtı.
Köln, Düsseldorf, Essen Başkonsolosları, Müslüman teşkilatların genel başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Katolik, Protestan ve Yahudi dini cemaat temsilcileri, DİTİB yönetim kurulu üyeleri, dini danışma kurulu başkanları, eyalet birliği başkanları ve bölge koordinatörleri ile iş, sanat ve bilim dünyası temsilcileri katıldı.
Kur’an tilavetiyle başlayan ve DİTİB Tasavvuf Musikisi Topluluğu’nun seslendirdiği eserlerin ardından konuklar selamlama konuşmalarını sundular.
Bu yıl ki Ramazan ayının ‘Ölçülü ol, İsraf etme’ sloganı ile Almanya genelinde iftar programları düzenlediklerini söyleyen DİTİB Genel Başkan Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, açılış konuşmasında ramazan ayının anlam ve önemini anlattı.
Ramazan ayında rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyleyen Aşıkoğlu, karşılıklı dayanışma ve empatinin yaşandığını, sevgi, kardeşlik ve saygının güçlendiğini söyledi. Ramazan’ın komşularla ve diğer cemiyetlerle de irtibatı sağladığı için dayanışma anlamında toplumsal önemi olduğunu belirtti. Bu yılın Ramazan temasının hem kişilerin kendisinin hem de en yakınları ve komşuları hakkında sorumluluğunu ifade eden Aşıkoğlu, bunun çevreyi de kişisel sorululuğu da sosyal sorumluluğu da içerdiğini belirtti.
Kur‘an’da belirtildiği gibi iyiliği emreden bir toplum olmamızı istediğini ifade eden Aşıkoğlu, konuşmasının devamında; camilere yapılan saldırıların son bulması için çağrıda bulundu. Ramazan’ın kültür, dil ve din de gözetmeden güçlü bir topluma yaptığı katkıyı vurgulayan Aşıkoğlu, 2017 yılının din monitörü araştırmasının sonuçlarına göre çoğu kişiyi şaşırtan sonuçlar verdiğini, bu bağlamda Müslümanların zannedilenden diğer birçok gruptan daha fazla mültecilerin topluma uyumu için katkıda bulunduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Müslümanların bu katkısının görülmesi gerektiğini vurgulayan Aşıkoğlu, camilerin toplumun refahı ve huzuru için çalıştığının altını çizdi. Bunun Alman toplumu tarafından takdir edilmesi gerektiğini vurguladı. Camilerin ve camilerde görev yapan din görevlilerinin de ölçülü olma anlamında 30 yılı aşın süredir aşırılıktan koruyucu faaliyetler içinde olduğunun altını çizdi. Bunun için DİTİB’in diğer dini cemaatlerle işbirliği anlaşmaları yaptığını ve geleceğe yönelik önemli adımlar attığını ve Müslümanların birliği için gayret ettiğini vurguladı. İslam kanunu taleplerinin sadece Müslümanlara yönelik uygulamaların anayasaya aykırı olup populist tutumlardan dolayı tehlikeli olduğuna işaret eden Aşıkoğlu, son zamanlarda 40 camiye saldırı yapıldığının altını çizdi. Bunun Müslümanları endişelendirdiğini, ancak çoğulculuk ve demokrasi değerlerini yine de vurgulamakta ısrarlı olduğunu ifade etti. Aşıkoğlu Ramazan boyunca ’Ölçülü Ol, İsraf Etme’, ‘Ölçülü Ol, Hayatını Boşa Tüketme’, ‘Ölçülü Ol, Aşırılığa Kaçma’, ‘Ölçülü Ol, Vaktini Zayi Etme’, ‘Ölçülü Ol, Doğaya Zarar Verme’, ‘Ölçülü Ol, Malını Saçıp Savurma’ başlıklarının irşad programlarında işleneceğini belirtti.
Bu yıl ki Ramazan ayının ‘Ölçülü ol, İsraf etme’ sloganını isabetli bulduğunu ifade eden Köln Büyük Şehir Belediye Başkanı Henriette Reker şöyle konuştu: “Davet için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Biz Kölnlüler olarak çoğulculuğu ve değişik kültürleri şehrimiz ve toplumumuz için bir şans olarak görüyoruz. Köln’de dinlerin ortak kuruluna katkı verip ortaya çıkabilecek sorunları öngörüp önceden çözüm yolları aramak için yıllardır yapılan faaliyetlere DİTİB de katkı vermektedir. DİTİB’in kendi içine kapanmayıp açık olmaya devam etmesi güzel. Bu kuruldaki dini cemaatler iki yılda bir Köln Belediye Sarayı’nda bir faaliyet gerçekleştirmektedir. Bu yıl DİTİB Eylül ayında bunu gerçekleştirecek ve kanaatimce güzel bir faaliyet düzenleyecektir.“
Ramazan ayının tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerine başlayan Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes ise “Farklı inanç, mezhep ve grupları temsil eden onlarca değerli misafiri bu geleneksel iftar yemeğinde bir araya getiren ve karşılıklı anmayış, empati, hoşgörü ve saygı ortamının Almanya’da yaşatılmasına katkı sağlayan ev sahibimiz DİTİB Genel Başkanı şahsında tüm DİTİB ailesine teşekkür ediyorum” dedi. Erciyes konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk toplumu Almanya’nın kalkınmasında, gelişmesinde terini ve emeğini ortaya koymuştur. Artık Almanya’nın ayrılmaz bir parçası haline gelen Türk toplumu, karşılıklı saygı ve hoşgörü ortamında Almanya’nın geleceğine daha fazla katkı yapabilecektir. Almanya’da yaşayan üç milyona aşkın ve KRV Eyaleti’nde yaşayan bir milyonu aşkın Türk’ü iki ülkeyi birbirine bağlayan en önemli bağ ve güçlü bir köprü olarak görüyoruz. ‘İyi insan olma’ hedefimiz doğrultusunda gayretlerimizi artırdığımız, iftar sofralarında bir araya geldiğimiz Ramazan ayı boyunca, bizleri bölmeye, toplumsal huzuru bozmaya karşı sesimizi daha fazla yükseltmeliyiz. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık yapanlara; toplumdaki korkulardan beslenmeye ve bunlardan siyasi çıkar temin etmeye çalışanlara dur demeliyiz. Maalesef son aylarda özellikle camilerine yönelik saldırılar artmıştır. Bu saldırıları kınıyoruz ve sorumluların yakalanmasını bekliyoruz. Toplumların en kutsal mekanları olan ibadethaneleri hedef alanlara, inanç özgürlüğünü yok sayanlara dur demeliyiz.”
Almanya Protestan Kilisesi Yüksek Meclis ve Dinlerarası Diyalog Üyesi Dr. Detlef Görring, Almanya Protestan Kilisesi Kurul Başkanı’nın Ramazan vesilesiyle Müslümanlara yönelik yayınladığı mesajdan alıntılar yaparak; „Nasıl olur da camiler yakılabilir? Barışın temini ve toplumda aşılamaz zannedilen zıtlıkların aşılabilemesi için görüşmeye devam etmek gerekir“ dedi. Allah’ın rahmet ve bereket dileğinde bulunan Dr. Görring; son cümlesini Türkçe olarak ‘hayırlı ramazanlar’ diyerek tamamladı.
Almanya Katolik Kilisesi Başpiskoposluğu – Dinlerarası Diyalog Üyesi Prof. Manfred Riße de, Almanya Katolik Kilisesi Başpiskoposu Kardinal Marx’ın selam ve Ramazan mesajlarını ileterek, orucun manevi faydalarına değindi ve Tanrı’ya bölünmeksiniz dikkati yöneltebilme zamanı olarak değerlendirdiğini belirtti. Şahsen de Köln’de DİTİB’in arabulucu ve ortak manevi hayat sağlaması açısından önemli gördüğünü söyledi.Prof. Riße iyi dileklerini belirterek konuşmasını bitirdi.
Köln Liberal Yahudi Cemaati Yönetim Kurulu Üyesi Evgenij Mulik, “Cemaati adına selamlarını iletti. Kendisinin Rusya’dan gelme bir Haham olduğunu söyleyerek dinler arası ilişkilerin önemli olduğunu ifade etti. Davet için çok teşekkür eden Mulik, sizlerle birlikte aynı sofra etrafında oruç açtığım için de mutluyum” dedi.
25 yıl önce Solingen faciasında 5 aile ferdini kaybeden Mevlüde ve Durmuş Genç ailesi de iftar sofrasına onur konuğu olarak katıldılar.
İftar programı okunan akşam ezanınını ardından hep birlikte oruçların açılmasıyla sona erdi.
Ercüment Aydın / Köln