Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD EXPO kapanış törenine katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD EXPO kapanış töreninde yaptığı konuşmada, “Ülkemize yatırım için gelen herkesin, tüm imkânlarımızla yanındayız. MÜSİAD zaten bu konuda iyi bir rehber ve yol göstericidir. Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Ofisimiz başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlarımız girişimcilerimizin emrine amadedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen, 17. EXPO’nun kapanış programına katılarak bir konuşma yaptı.
MÜSİAD EXPO’nun hayata geçirilmesinde emeği bulunan herkesi tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD EXPO’ya geçen yıllara kıyasla 6 kat fazla başvuru olmasına dikkat çekti.
YERLİ ÜRETİM, MİLLÎ MARKA KAMPANYASI
140 ülkeden katılım gerçekleşmesinin, 40 bin şirketin temsil edilmesinin MÜSİAD EXPO’nun gücünün ve başarısının ispatı olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Bu yılki MÜSİAD EXPO’nun ‘İş Burada: Meselemiz Türkiye’ şiarıyla düzenlenmesi, yerli ve millî üreticilerimizin en önemli ihracat bağlantısı platformuna dönüşmesi çok önemlidir.”
Fuar vesilesiyle MÜSİAD’ın gündeme getirdiği başlıkları, ülkeye katkı sağlaması ve dünya için model oluşturması bakımından değerli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Projelerden biri Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsasının kurulmasıdır. Faizsiz konut finansman sistemi projesini kendi alanında yeni bir alternatif olarak değerlendiriyorum. Sanayi sitelerindeki mütevazı imalathanelerin modern üretim tesislerine dönüştürülmesi projesi ülkemizin geleceğine tutulmuş bir ışıktır. ‘Yerli üretim, millî marka’ kampanyasıyla bizim her fırsatta üzerinde durduğumuz politikaya destek veriliyor” şeklinde konuştu.
“GEÇMİŞİNDE SÖMÜRGE LEKESİ BULUNMAYAN BİR MİLLETİZ”
Afrika-Türk Ticaret ve Kültür Merkezlerinin desteklenmesi kararının, Türkiye’nin kıtaya yönelik politikalarıyla uyumlu bir açılım olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “MÜSİAD attığı her adımda hem kendisi hem ülkemizi gözeten, iş birliği hâlinde olduğu coğrafyaları ve şirketleri destekleyen bir yaklaşımla hareket ediyor. Türkiye’yi öteki ülkelerden, Türk insanının iş yapma tarzını diğerlerinden ayıran en önemli özellik işte budur. Biz sadece kendimiz kazanmayı değil, birlikte kazanmayı esas alan bir ticaret anlayışıyla hareket ettiğimiz için gittiğimiz her yerde hüsnükabul görüyor, el üstünde tutuluyoruz. Geçmişinde sömürge lekesi bulunmayan bir millet ve devlet olarak bu yaklaşımımızla gittiğimiz her yerde bir fark ortaya koyduğumuza inanıyorum.”
“TÜRKİYE’Yİ YILDA ORTALAMA YÜZDE 5,8 ORANINDA BÜYÜTTÜK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 16-17 yılda katettiği mesafenin, bir milletin sırt sırta verip çok çalıştığında nerelere gelebileceğinin en çarpıcı örneği olduğunu vurgulayarak, ekonomik verilere ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bu dönemde ülkemizi küresel finans krizine ve darbe girişimine rağmen yılda ortalama yüzde 5,8 oranında büyüttük. Ülkemize 201 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım çektik. Türkiye’nin millî gelirini 236 milyar dolardan 851 milyar dolara çıkardık. Bugün satın alma paritesi itibarıyla millî gelirde dünyada 13. sırada yer alıyoruz. İhracatımızı 36 milyar dolardan 167 milyar dolara yükselttik. Turizmde bu yıl tarihî bir rekor kırarak 40 milyon ziyaretçinin üzerine çıkıyoruz. Döviz rezervlerimiz bir dönem 130 milyar doların üzerine çıkmıştı, Başbakanlığım döneminde bunu gördük. Son dönemdeki dalgalanmalar sebebiyle epeyce bir gerileme olsa da tekrar 90 milyar doların üzerine çıktık. Göreve geldiğimizde IMF’e olan borcumuz 23,5 milyar dolardı. Bu borcu ödedik, ödedik, 2013 Mayıs’ta sıfırlamak itibarıyla defteri kapattık.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkede en büyük reform gerçekleştirilen alanların başında sağlığın geldiğine işaret ederek, sağlık sisteminin baştan sona değiştirildiğini ve yenilendiğini söyledi.
“GENEL SAĞLIK SİGORTASI ŞEMSİYESİNİN DIŞINDA KALAN HİÇ KİMSE YOK”
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyerek hareket ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün ülkemizde Genel Sağlık Sigortası şemsiyesinin dışında kalan hiç kimse yoktur. Her doğan genel sağlık sigortasıyla doğuyor. Bugün Amerika, sağlık sigortasını halledememiştir, Almanya aynı durumdadır. Ama biz bunların hepsinin önündeyiz. Bay Kemal’in Sosyal Sigortalar Kurumunun başında olduğu dönem, bu ülkenin adeta bir intihar dönemiydi. Vatandaşların kuyruklarda nasıl inim inim inletildiğini biliyoruz. Zira aynı sıkıntıları sigorta hastanelerinin kapısında biz de yaşadık. Şu anda bu zat çıkmış hâlâ utanmadan, sıkılmadan bizim hastanelerimizde ameliyatların dahi yapılmadığından bahsediyor. Yalansa bunda, iftiraysa bunda, gece başka yatıyor, sabah başka kalkıyor. Böyle bir adam. Siyaset yalan söyleme sanatı değildir. Siyaset insanları dürüstçe, adil yönetme sanatıdır.”
Hastane yatak kapasitesinin 136 bin ilaveyle 240 bine, sağlık çalışanı sayısının 550 bin ilaveyle 928 bine, doktor sayısının 94 bin ilaveyle 231 bine çıkartıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hepsi tamamlandığında 44 bin 400 yatak kapasitesine ulaşacak şehir hastaneleriyle sağlık hizmetlerinde vatandaşların bir üst sınıfa taşınacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin katettiği mesafe önemlidir ama hedeflerimiz daha önemlidir. Biz ülkemizi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline getirmek istiyoruz. Son 5 yıldır üst üste yaşadığımız saldırılar nedeniyle zaman zaman planlamamızın biraz gerisine düşmüş olmakla birlikte, hedefimize ulaşmakta kararlıyız. Amacımız, ihracatını 500 milyar dolara, millî gelirini 2 trilyon dolara çıkarmış, her alanda, tasarımdan üretime söz sahibi bir ülke olarak kendimizle birlikte, tüm dostlarımızı da ileriye taşımaktır” şeklinde konuştu.
“YATIRIM OFİSİMİZ BAŞTA OLMAK ÜZERE, İLGİLİ TÜM KURUMLARIMIZ GİRİŞİMCİLERİMİZİN EMRİNE AMADEDİR”
Paylaşmanın bereketine inanan bir millet olarak gönül dünyalarının kapılarını sonuna kadar açık tuttuklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye, 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen 4,5 milyon mazluma ev sahipliği yapan bir ülkedir. Ensar olmak kolay değil ve biz bu muhacirlere kapımızı açtık, gönlümüzü açtık ve onlara her türlü hizmeti veriyoruz. Avrupa başta olmak üzere mültecilerin siyasi kriz sebebi olduğu, ötekileştirildiği, ötelendiği bir dönemde Türkiye’nin gösterdiği bu alicenaplık, ekonomideki yaklaşımımıza dair ipuçları da vermektedir. Ülkemize yatırım için gelen herkesin tüm imkânlarımızla yanındayız. MÜSİAD zaten bu konuda iyi bir rehber, iyi bir yol göstericidir. Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Ofisimiz başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlarımız girişimcilerimizin emrine amadedir. Aynı şekilde yurt dışında yatırım yapan kendi iş adamlarımızın da hep yanında olduk, olmayı sürdüreceğiz. Dışarıdan ülkemize gelen yatırımlarla, ülkemizden dışarıya giden yatırımlar bizim gözümüzde aynı değerdir. Bu karşılıklı trafik ne kadar yoğunlaşırsa bizim de muhataplarımızın o derece faydasına olur. İmkânlarımızı ve potansiyelimizi yurt dışında hâlâ yeteri kadar anlatamadığımızı, tanıtamadığımızı düşünüyorum.”
MÜSİAD başta olmak üzere bu alana katkı sağlayacak kurumlardan daha fazla gayret beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin bu konuda yaptığı ve yapması gereken faaliyetlerin bulunduğunu ancak asıl önemli olanın iş adamlarının çabası olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarının birbirlerinin dilinden daha iyi anlayacağını vurgulayarak, “Bugün aramızda bundan 10, 20, 30 yıl önce elinde bir çantayla yurt dışına gidip, şu anda onlarca, yüzlerce milyon dolarlık ticarete imza atan arkadaşlarımız olduğunu biliyorum. Malumunuz bizim ‘Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür’ diye nakaratı olan bir türkümüz var. İşte ticarette ve siyasette işler öyle olmuyor. Gitmediğinizde, görmediğinizde, oturup konuşmadığınızda, çağırıp misafir etmediğinizde elinize hiçbir şey geçmiyor. Onun için hep birlikte dünya kazan, biz kepçe misali olarak dolaşacağız. Kendimizi anlatacağız. Karşımızdakileri dinleyeceğiz ve inşallah adım adım hedeflerimize ulaşacağız” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve Genç MÜSİAD Başkanı Engin Akdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yönetimde mükemmelliğin sembolü “onikigen duvar saati” hediye etti. Daha sonra MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri ve eski dönem başkanlarının da katılımıyla aile fotoğrafı çekildi.
Programa; Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Al-Senoussi, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da katıldı.