Haberler

Avrupa’da her 15 kişiden biri depresyonda

Psikolog Dr. Ayça Ferda Kansu Köln’de Türklere depresyonu anlattı

Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi Avrupa Temsilciliği’nin düzenlediği “Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?” başlıklı toplantıda Psikolog Dr. Ayça Ferda Kansu konuştu.

Avrupa’da yaşayan Türklerin büyük ilgi gösterdiği etkinlekte katılımcıların soruları da yanıtlandı.

Depresyonun tanımıyla sunumuna başlayan Psikolog Dr. Ayça Ferda Kansu, depresyonun evreleri ve etkileri üzerinde bilgi verdi.

“Depresyon bir çok anlamı olan bir kelimedir. Pek çok kişi bu kelimeyi kullandığında hepimizin zaman zaman yaşadığı keder durumunu kasteder. Depresyon keimesi aynı zamanda kederlilik, huzursuzluk ve uyku, iştah ve kilodaki değişiklikler gibi belirtilerin toplamı için bir niteleyici olarak da kullanılır” şeklinde konuşan Kansu, tiroid bezinin düzenli çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Kansu, duygudurum tiplerinin normal, çökkün, taşkın-yükselmiş, sıkıntılı-tedirgin olarak 4 ana başlığa ayrıldığını ifade ederek bu durumlar hakkında bilgi verdi.

ALMANYA’OA TÜRK UZMAN SIKINTISI BÜYÜK

Yılda yaklaşık 14 milyon Amerikalının depresyona yakalandığını ifade eden Psikolog Dr. Kansu, yaşamları boyunca erkeklerin %12’sinin, kadınların ise %20’sinin depresif bozukluk yaşadığını belirtti. Depresif bozukluk ataklarının bir kaç yıl sürebilceğini de sözlerine ekleyen Kansu, “Bu depresif atak geçiren hastaların %80’i başka bir atak daha geçirir” dedi. Depresyonun zararları hakkında da bilgi veren Kansu özellikle intihar vakalarına dikkat çekti. Sunumun ardından soru cevap bölümünde katılımcıların sorularını cevaplayan Kansu, kendilerine yardıma her zaman hazır olduğunu ifade etti.

Türkçe konuşan ve kendilerini anlayacak psikolog eksikliğini vurgulayan katılımcılar, doktorlardan randevu almak konusunda çok sıkıntı çektiklerini ve en erken 6 ay sonrasına randevu alabildiklerini ifade ettiler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu