DİTİB ev sahipliğinde düzenlenen ‘MOSQ Festivali’ başladı
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve MoscheeForum işbirliğinde 2022 Lale Festivali’nin devamı niteliğinde MOSQ Festivali başladı.
Köln DİTİB Merkez Camii’nin 9 Haziran 2017 tarihinde ibadete açılışı üzerinden 6 yıl geçmesi vesilesiyle düzenlenen festival, renkli görüntülere sahne oldu.
Festivalin açılışına; DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Ehrenfeld Bölge Belediye BaşkanıVolker Spelthann, DİTİB Merkez Camii Mimarı Prof. Paul Böhm, Köln Büyükşehir eski Belediye Başkanı Dr. Fritz Schramma katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından MoscheeForum Direktörü Murat Şahinarslan konuşmacıları, ziyaretçileri selamlayarak, programı tanıttı.
MOSQ Festivali Köln Merkez Camii’nin her yıl geleneksel düzenlediği bir etkinlik olduğuna dikkat çeken DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Dini, sosyal ve kültürel alanlarda kuşatıcı hizmet sunan DİTİB, bu sorumluluk bilinciyle hizmetlerini sürdürüyor. Bu sorumluluk caminin 1984 yılında kuruluşundan, yani yaklaşık 40 yıldan bu yana böyleydi, bundan sonra da böyle devam edecek” dedi.
Komşuluğun önemine vurgu yapan Kuzey, “Dinimiz insan ilişkilerine çok önem vermiştir. İnsan ilişkilerinin bir boyutu ise komşu ilişkileridir. Komşuluk, günlük ve tesadüfi olarak gerçekleşir, etrafımızı sarar ve ancak farkına varıldığında toplum için verimli bir kaynak haline gelir. Bilinçli bir şekilde ortak anlar yaratarak, bir araya gelerek ve birbirimize karşı bir anlayış geliştirerek, hep birlikte müreffeh bir birlikte yaşamın temelini oluşturmaya çalışırız” ifadelerini kullandı.
Kuzey konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mimarımız Paul Böhm’ün bu muhteşem ve vizyoner mimarisiyle Köln Merkez Camii’ni inşa etti. Bunda Köln şehrinin siyaseti ve idaresi de önemli bir rol oynadı. Özellikle bu şehrin o dönemki Anakent Belediye Başkanı Dr. Schramma’ya en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Köln Merkez Camii’nin kuruluşundan bu yana 40 yıl gibi uzun bir zaman dilimi geçti. Bu açıdan DİTİB değerli bir deneyim hazinesine sahip. Kültürel ve dini yaşamın farklı alanları ve yönleri, bireysel gelişim ve etki olanaklarını teşvik eder. Farklı sosyal çevrelerden sanat, kültür ve müziği bir araya getirmek, ortak paydayı ve toplumsal katma değeri artırıyor. Birbirimize karşı toplumsal farkındalığımız ve bu toplumun tüm kesimlerine karşı empatimiz ancak bu şekilde artabilir. Dolayısıyla bu MOSQ festivali, yaşamın çeşitliliğinin bir parçası ve ifadesidir. Umarım pek çok insanı etkisi altına alacak harika, eşsiz bir servet olur.”
DİTİB Merkez Camii Mimarı Prof. Paul Böhm de, “Her müziğin notalarını güzel bulmak zorunda olmasak da, güzel bir müzik parçası haline gelmesi prova ve pratik ister. Biz de camimizde bunu yapmaya çalıştık. Köln’ün, bölgenin ve Almanya’nın Müslüman toplumuna hizmet edecek bir cami inşa etmeye çalıştık. Açık, şeffaf, aslında bu ülkenin ve toplumun çeşitliliğini yansıtan bir cami inşa etmeye çalıştık. Biz çoğulcu bir toplumuz, herkesin kendi iradesine ve sorumluluğuna göre yaşayabilmesini, aynı zamanda dinin gereklerini yerine getirebilmesini istiyoruz. Tüm Müslümanlara, ama aynı zamanda tüm gayrimüslimlere de bir davet. Köln’deki ve bölgedeki tüm insanları bu çoğulcu fikri kabul etmeye, benimsemeye ve yaşamaya davet ediyoruz. Tabii ki bu aynı zamanda böyle bir açık ve şeffaf camiyi ziyaret etmek ve temas kurmak anlamına da geliyor. Bu anlamda, caminin bu kentin toplumları arasındaki iletişime çok şey katacağını umuyorum” diye konuştu.
MOSQ festivalinin kültürlerarası köprüler kurduğuna atıfta bulunan Ehrenfeld Bölge Belediye Başkanı Volker Spelthann ise, “Özellikle de ayrıştırma, dışlama, şovenizm gibi siyasi fikirlerin hem toplumumuzda hem de dünya genelinde güç kazandığı bir dönemde önemli bir işarettir. İnsanları sanat, kültür, müzik ve yemek aracılığıyla açıkça bir araya getirmek mantıklı bir dürtüdür. Camiye halihazırda pek çok özellik atfedilmiştir. Bu caminin doğasında var olan açıklık, çeşitlilik ve şeffaflık bu yıl da sokaklara taşınacak. Cami, tasarımı ve konumu, açıklık ve şeffaflığıyla, özellikle açılan kabuklardan oluşan kubbesiyle, şehir silüetinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Sadece cami değil, aynı zamanda toplum yaşamının bir parçası olan festival de Ehrenfeld’in çeşitliliğini karakterize etmektedir. Bu gibi etkinlikler de bu anlamda gündelik yaşamın bir parçasıdır. Ehrenfeld Belediye Başkanı olarak herkesi kentimizin bu farklı yönleriyle önyargısız, karşılaşmaya ve toplumsal çeşitliliği yaşamla doldurmaya davet ediyorum” dedi.
Köln şehrini süsleyen muhteşem cami inşa ettiğini söyleyen Köln Büyükşehir eski Belediye Başkanı Dr. Fritz Schramma da, “Birilerinin bu camiyi, özel bir cami olan bu Köln camisini dünya kültür mirası seviyesine yükseltme fikrini ortaya atacağı anı bekliyorum. Çünkü hem mimari açıdan hem de burada yaşananlar açısından tüm zamanları kapsıyor. Bu caminin merkezi bir ibadethaneden çok daha fazlasıdır. Bir kültür merkezi, bir karşılaşma yeri, bir yaşam yeri ve bir topluluktur. Ve Ehrenfeld’e ve Köln’e aittir. Bu arada, bunca yıldan sonra, sadece kabul edilmekle kalmadı, aynı zamanda – şahsen benim de gördüğüm gibi – saygı gördü. Bu anlamda benim için çok önemlidir” diye konuştu.
Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 8-11 Haziran tarihleri arasında 4 gün sürecek “MOSQ Festivali“nin ilk günü; tasavvuf musikisi konseri, cam sanatı gösterileri, ebru yapımının yanı sıra çocuk oyun alanları, el sanatları, tanıtım ve Türk mutfağı stantları ile çocuklara yönelik özel programlar yoğun ilgi gördü.
Festivalin ilk günü, 80 kişilik bağlama ve gitar enstrumanlarından oluşan Köln Belediyesi Ren Müzik Okulu ile tanbur solo konseriyle devam eden etkinlik beğeniyle izledi.
Ercüment Aydın / Köln