Aile-SağlıkHaberler

DİTİB’in manevi rehberleri teorik eğitimi tamamlandı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün üstlendiği ‘Hastane Manevi Rehberliği’ projesinde teorik eğitim tamamlandı.

Dahlem DİTİB Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, manevi rehberlik kursiyerlerine, toplam 11 eğitim modülünde 240 ders saatinden oluşan sekiz aylık eğitim verildi.

‘Hastane Manevi Rehberliği’ eğitiminde dini ve manevi yöntem, teorik ve uygulamalı teknikleri kullanabilen uzmanlar yetiştirildiğini ifade eden DİTİB Manevi Rehberlik Danışmanı ve Eğitim sorumlusu Seat Uzeirovski, alanında birbirinden değerli, uluslararası arenadan adından söz ettiren 30 bilim insanın verdiği derslerden faydalanan kursiyerlerin, hem kendilerine hem de mesleki hizmetlerine katkı sağlayacağını belirtti.

Teorik eğitim tamamlandı, uygulamalı eğitime başlandı

‘Avrupa Bağlamında Hastane Manevi Rehberliği’nin pilot proje olarak başlatıldığını söyleyen Uzeirovski, eğitimin teorik, pratik ve uygulama alanlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “240 saat teoriden oluşan manevi rehberlik eğitiminin, 110 saati hastanelerde uygulamalı hizmet, 30 saati süpervizyon eğitimi ve 20 saati de resmi ilişkilerde ve sosyal hayatta uygulanması gereken kurallar olmak üzere 11 eğitim modülünden hazırlanmıştır. Önümüzdeki dönemde katılımcılar hastanelerde uygulamalı eğitimlerini tamamlayacaklar. Bu süre zarfında kendilerine uzmanlar tarafından süpervizyon desteği ve protokol dersleri verilecek.”

Uygulamalı eğitimlerine Köln Üniversite Hastanesi’nde resmi olarak başlayan ilk kursiyerlerden Esra Başal ve Safiye Zeynep Günel Eroğlu, yaşadıkları duygu ve heyecanlarını paylaştılar. Kiliseye bağlı hastane Katolik ve Protestan manevi rehberlerinden destek aldıklarını ifade eden kursiyerler, hastane tarihinde bir ilk olduğunu, uygulama yaptıkları bölümün doktorları, bakım görevlileri ve hemşireler tarafından çok sıcak ve samimi karşılandıklarını aktardı. Başal, “Hastanede bizi gören Müslüman hastaların gözlerindeki mutluluğu görünce, bizler de çok duygulandık. DİTİB’in başlattığı bu eğitimin bir kez daha fevkalade önemli ve gerekli olduğunu müşahede ettik” dedi. Staja başlayınca, aldığı eğitimin faydasını daha iyi görmeye başladığını ifade eden Günel Eroğlu ise, “Manevi rehberlik hizmetlerinde aldığım eğitimi uygulamaya başladım. Böyle bir eğitimi aldığım için çok mutluyum” diye konuştu.

Staja başlayan kursiyerleri tebrik eden DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, manevi rehberlik hizmeti alan diğer kursiyerlerimizin de uygulamalı eğitimlerinde aynı başarıyı göstereceklerine inandığını ifade etti.

Günlük hayatın artık giderek değiştiğine vurgu yapan Kuzey, geleneksel değerlerin zayıfladığı, meslek ve iş imkanlarının hassaslaştığı ve kırılgan olduğu, acı ve hüznün günlük hayatımızın bir parçası haline gelindiği günümüzde manevi rehberlik hizmetlerinin önemi ve gerekliliği günden güne artmakta olduğunu söyledi.

Almanya’da yaşayan Müslümanlara, bugüne kadar birçok alanda profesyonel hizmet sunmayı kendine görev bilen DİTİB’in, manevi rehberlik ve danışmanlık alanında da hem asli hem gönüllü eğitimleri sürdüreceğini ifade eden Kuzey, böyle bir imkânı sundukları için, Köln Üniversite Hastane yetkililerine ve manevi rehberlik görevlilerine teşekkür etti.

DİTİB Manevi Rehberlik Danışmanı ve Eğitim sorumlusu Seat Uzeirovski ise, kursiyerlere manevi rehberlik alanında faydalı olacak birer kitap hediye etti.

Ercüment Aydın / Köln

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu