Haberler

Diyanet, vekaletle kurban uygulamaları hakkında uyardı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini konularda en yüksek karar alma mercii olan Din İşleri Yüksek Kurulu, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirecek vatandaşları ve organizasyon yapan kuruluşları bazı uygulamalar hakkında uyardı.

– Kurbanlıkların unsurlarının satılması caiz değil

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen unsurlarının satılmasının dinen caiz olmadığına vurgu yapan Din İşleri Yüksek Kurulu, “Kurbandan elde edilen et, sakatat, deri, yün ve süt gibi unsurların satılması caiz değildir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim kurbanını derisini satarsa, kurban kesmemiş gibidir.” (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübrâ, 9/496) buyurmuştur. Bu itibarla kurban organizasyonu yapan kurumların da, kurbanlık hayvanın etlerini ve diğer parçalarını satmamaları, bunları ya hisse sahibine ya da onun rızası doğrultusunda dinen bağışlanması caiz olan şahıs veya hayır kurumlarına ulaştırmaları gerekir.” dedi.

“Vekaletle Kurban Organizasyonu Yapan Kurumların Bazı Uygulamaları Hakkında Duyuru” başlığıyla geçilen bilgide Din İşleri Yüksek Kurulu şöyle devam etti:

Bununla beraber kurban etlerinin satılarak bedelinin söz konusu yerlere harcanabileceğini muhtevi Kurul Görüşü, ilgili kişi ve kurumlar tarafından etlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması planlanarak gerekli çaba ortaya konulduğu halde, farklı nedenlerle fakirlere ulaştırılma imkanının sağlanamadığı ve telef olma tehlikesiyle karşılaşıldığı durumlara özel ve zarurete dayalı olarak verilmiş istisnai bir hükümdür. Bu nedenle belirli özel durumlara has bu görüşün, gerekçeleri ve verildiği şartlar dikkate alınmadan kapsamının genişletilerek henüz planlanma aşamasında kurban etlerinin bazı kişi ve kuruluşlar tarafından satılması doğru değildir.

Netice itibariyle Kurulumuzun kurban etlerinin satılabileceğine yönelik cevaz hükmü yukarıda açıklandığı üzere istisnai durumlarla ilgili olup vekaletle kurban organizasyonu yapan kuruluşların henüz planlama aşamasında kurban etlerini satıma konu etmesi caiz değildir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu