Diyanet’ten teravih namazı açıklaması
Din İşleri Yüksek Kurulu resmî internet sayfasında paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verdildi.
– Ramazan ayı Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı mübarek bir zaman dilimidir
“Ramazan ayı Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı, şartlarını taşıyanların oruç tutmalarının farz olduğu, gündüz ve gecelerinin ibâdet ve salih amellerle ihya edilmesi Hz. Peygamber tarafından tavsiye edilen mübarek bir zaman dilimidir. Ramazan geldiğinde Hz. Peygamber’in, daha fazla ibadete yöneldiği bilinmektedir. Ramazan ayında İslâm ümmeti, Onun önderliğinde orucun yanında Kur’ân tilâveti, fakirlere ve muhtaçlara yardım gibi toplumsal ihtiyaçların karşılanması ile ilgili faaliyetlere daha çok yönelmiştir. Ramazanın son on günü geldiğinde ise, evi mescide bitişik olmasına rağmen, kendisini ibadete daha çok verebilmek için mescidde itikâfa girmiştir. Ramazanın gündüzleri gibi geceleri de ibâdet ve tâatlerle değerlendirilmesi gereken vakitlerdir. Ramazan gecelerini ihya etmenin en güzel yolu Teravih namazıdır. Nitekim Sahabe-i kirâm, Hz. Peygamber’in Ramazan gecelerini ihya etmeye teşvik ettiğini nakletmiştir.
– Teravih namazlarında koruyucu tedbirlere azami ölçüde dikkat edilmesi dini bir vecîbedir
Dinimizde, insan hayatının ve sağlığının korunması temel esaslardan biridir. Sağlığın korunması için önleyici tedbirlere başvurulması ve hastalandıktan sonra tedavi olunmasının gerekliliği de bu esas üzerine bina edilmiştir. İbadetlerin yerine getirilmesinde de bu husus dikkate alınmaktadır. Dolayısıyla salgın sürecini yaşadığımız bu günlerde gerek cemaatle yerine getirdiğimiz ibadetlerimizde ve gerekse iftar vb. toplu faaliyetlerimizde, salgınla mücadele ve hastalığın yayılmasını önleme hususundaki koruyucu tedbirlere azami ölçüde dikkat edilmesi dini bir vecîbedir. Bu nedenle cemaatle kılınan namazlar salgın tedbirlerine riayet edilerek yerine getirilmektedir. Aynı şekilde idrak edeceğimiz Ramazan ayında kılacağımız Teravih namazlarında da salgınla mücadele hususundaki hassasiyetimizi sürdürmemiz önem arz etmektedir.
– Teravih cemaatle kılınabileceği gibi tek başına da kılınabilir
Teravih sünnet olan bir namazdır ve cemaatle kılınabileceği gibi tek başına da kılınabilir. Hz. Peygamber’in birkaç gece bu namazı cemaatle kıldığı ve bazı endişelerinden dolayı hayatının kalan dönemlerinde münferiden kıldığı bilinmektedir.
– Teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır
Teravih namazı, Hz. Ömer döneminden itibaren -Hz. Osman ve Hz. Ali dönemleri de dâhil olmak üzere- günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde Teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır. Teravih namazının isimlendirilmesi diğer nafile namazlar gibi sonraki dönemlerde olmuştur.
Sağlığın korunması ve salgın tedbirleri kapsamında, Teravih namazı münferiden, cemaatle veya bir kısmı cemaatle bir kısmı da tek başına kılınabilir.”
Evde Teravih Namazı nasıl kılınır?
Tek başına evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekattır? Teravih namazı ne zaman kılınır?
Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerle birlikte ülkemizde de çeşitli önlemler alındı. Koronavirüsün İslam aleminde üç aylar olarak idrak edilen mübarek zaman diliminde ortaya çıkmasının ardından akıllara, Ramazan ayı geldiğinde teravih namazlarının nasıl kılınacağı sorusunu getirdi.
Özel bir televiyon kanalında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş “Camilerde cemaatle namaza verilen ara, Ramazan ayında da dâhil olmak üzere salgın tehlikesine karşı alınan tedbirler devam ettiği müddetçe uygulanacak.” ifadelerini kullandı.
Konuyla igili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da 14 Nisan 2020 tarihinde bir açıklama yaparak, “Camilerden uzak kalmamızın hüznünü yaşadığımız şu günlerde, teravih namazlarımızı, mukabelelerimizi evimizde ifa etmek, dualarımızı ve istiğfarlarımızı hep birlikte hanemizden Rabbimize yöneltmek, Ramazan ayının maneviyatından azami derecede istifade etmeye vesile olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Peki o halde evde teravih namazları nasıl kılınacak? Bu sorunun cevabından önce teravih namazıyla ilgili şu bilgileri bilmekte fayda var.
Teravih namazı yirmi rekâttır.
Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkede’dir. (Sünnet-i Müekked nedir?
Ramazan ayında kılınır. Oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.
Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur.
Evde tek başına veya cemaatle de kılınabilir.
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini ibadetle geçiren (teravih namazını kılan) kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman, 27)
Teravih namazı, yatsı namazından sonra kılınır. Yatsıdan önce kılınması caiz değildir.
Vitir namazı ramazan ayında teravihten sonra kılınır. Teravihten önce de kılınabilir.
Teravih namazı her iki rekâtın sonunda selam verilerek kılınır. Dört rekâtta bir selam verilerek de kılınır.
Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilemez.
Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan, yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.
Tek başına evde teravih namazı nasıl kılınır?
İlk önce yatsı namazının sünneti kılınır ardından yatsı namazının farzı kılınır. Farzın ardından yatsı namazının son 2 rekat sünneti kılınır.
Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2’şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4’er rekat olarak da kılınmaktadır.
Niyet:
Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir. “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.” Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.
1. Rekat
Sırasıyla “Sübhaneke duası” okunur, “Euzü besmele” çekilerek “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okunur. Rüku ve secde yapılır.
2. Rekat
“Besmele, Fatiha ve zammı sure” okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa “Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları” okunur ve selam verilir. Eğer 4’er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda “Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları” okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.
3. Rekat
“Sübhaneke”, “Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure” okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.
4. Rekat
“Besmele, Fatiha ve zammı sure” okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta “Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları”ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.
Teravih namazının ardından vitir namazı kılınır.
Teravih namazı nasıl kılınır?
Teravih namazının cemaatle kılınışı:
İlk önce yatsı namazının sünneti kılınır ardından cemaatle yatsı namazının farzı kılınır. Farzın ardından yatsı namazının son 2 rekat sünneti kılınır.
Bundan sonra müezzin kayyım teravih namazı için nidada bulunur.
Böylece imam hatiple birlikte teravih namazına niyet edilerek başlanır.
Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2’şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4’er rekat olarak da kılınmaktadır.
Niyet:
İmamın niyeti: “Niyet ettim Allahı’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya ve bana uyanlara kıldırmaya.
Cemaatin niyeti: “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya, uydum hazır olan imama.”
Teravih namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.
1. Rekat
Sırasıyla imam hatip ve cemaat “Sübhaneke duası” okur, sadece imam hatip “Euzü besmele” çeker ve “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okur. Rüku ve secde yapılır.
2. Rekat
İmam hatip “Besmele, Fatiha ve zammı sure” okur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat “Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları” okur ve selam verlir. Eğer 4’er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda imam ve cemaat “Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları”nı okur sonra üçüncü rekata kalkılır.
3. Rekat
İmam hatip ve cemaat “Sübhaneke” sadece imam hatip “Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure” okunur, rüku secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.
4. Rekat
Sadece imam hatip “Besmele, Fatiha ve zammı sure” okur, rüku secde yapılır ve oturulur. Bu oturuşta imam hatip ve cemaat “Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları”nı okuyarak sağ ve sol tarafa selam verilir.
Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.
Teravih namazının ardından vitir namazı cematle kılınır.
Cemaatle vitir namazı nasıl kılınır?
1. Rekat
Önce niyet edilir adından tekbir alınır ve imam hatip ve cemaat “Sübhaneke” sadece imam hatip “Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure” okur, rüku ve secdeye gidilir.
2. Rekat
Sadece imam hatip “Besmele, Fatiha ve zammı sure” okuyarak rüku secdenin ardından oturulur ve imam ve cemaat sadece “Tahiyyat duası”nı okur. Üçüncü rekata kalkılır.
3. Rekat
Sadece imam hatip “Besmele, Fatiha ve zammı sure”yi okuduktan sonra “eller kulak hizasında tekbir alınır.” Bu tekbirden sonra imam ve cemaat kunut dualarını sessiz okur. Ardından rüku secde yapılarak son oturuş yapılır. İmam hatip ve cemaat “Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları”nı okuduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilerek vitir namazı tamamlanır.
Not: İmam hatibin açıktan okuduğu yerlerde cemaat okumaz ve dinler.
Kaynak: Diyanet