Gündem

“İran ile ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile birlikte katıldığı Türkiye-İran İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Hedefimiz, ikili ekonomik ilişkilerimizi siyasi ilişkilerimizle aynı seviyeye çıkarmaktır. Bu kapsamda daha önce Sayın Cumhurbaşkanı ile mutabık kaldığımız üzere ikili ticari hacmimizin 30 milyar dolar seviyesine yükseltilmesini arzu ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için ülkemizde bulunan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte Türkiye-İran İş Forumu’na katıldı. Çankaya Köşkü’nde düzenlenen forumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında toplantının her iki ülke için yeni iş birlikleri, proje ve yatırımlara kapı aralamasını temenni ederek, etkinliğin düzenlenmesinde öncülük eden DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) mensuplarına teşekkürlerini ifade etti.

“HEDEFİMİZ, İKİLİ EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ SİYASİ İLİŞKİLERİMİZLE AYNI SEVİYEYE ÇIKARMAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ile geniş bir alanda kapsamlı iş birliği içinde olunduğunu belirterek, hedeflerinin ikili ekonomik ilişkileri siyasi ilişkilerle aynı seviyeye çıkarmak olduğunu söyledi. Bu çerçevede iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolar seviyesinde olmasını arzu ettiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2012 yılında ulaşılan 22 milyar dolarlık rakamın bu hedefin ulaşılabilir olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Ticari ilişkilerin ahdi altyapısını oluşturan, tercihli ticaret anlaşmasının genişletilmesine ilişkin müzakerelerin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu anlaşmayı doğru çerçevede ilerleterek -artık bunu haftalara yaymamamız gerekiyor- süratle en yakın zamanda bunu sonuçlandırmamızda büyük fayda var. Tabii bunun için öncelikle korumacı refleksleri geride bırakmamız, ticaretin mantığına uygun şekilde süreci yürütmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde ikili ticaretimizde hedeflediğimiz seviyeleri yakalayabiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretin tercihli ticaret anlaşmasının genişletilmesi müzakerelerinde bir dönüm noktası teşkil edeceğini söyleyerek çalışmaların bir an önce bitirilmesi konusunda ilgili bakanlara talimatların verildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında Saib-i Tebrizi’nin “İmkân pazarında anahtarsız hiçbir kilit yoktur, yeter ki bağlı olanların açılmasını gönüller kapasından dile” sözüne atıfta bulunarak, “Biz de gönülden istersek önümüzde aşılamayacak hiçbir engel, çözülemeyecek hiçbir mesele yoktur. Dünyada ve bölgemizde ticaret sisteminde güçlü değişiklikler yaşandığı bir dönemde, İran’la birlikte atacağımız bu adımın daha geniş ve büyük iş birliklerinin kapısını aralayacağından şüphe duymuyorum” şeklinde konuştu.

“ABD’NİN YAPTIRIM KARARI İRAN HALKINI CEZALANDIRMAK ANLAMINA GELİR”

Bölgenin güvenliğinin özellikle İran ve Türkiye’ye çok büyük yükler yüklediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Türkiye, İran ve Rusya’nın üç zirve yaptığını, dördüncü zirve ile yola devam edeceklerini belirtti. Ekonomik güvenliğin sağlanması, geliştirilmesi ve siyasi kararların buna göre alınması için bölgenin güvenliğinin öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarih boyunca bölgemizde hep öncü bir konumda bulunmuş iki kadim devlet olarak, bu meseleyi karşılıklı yarar temelinde çözüme kavuşturacağımıza inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ekonomik ilişkilerin arzu edilen noktaya taşınması hususunda iki ülkenin önünde aşılması gereken ciddi bir mesele olduğunu, bunun da Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a yönelik olarak uygulamaya koyduğu yaptırımlar olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Amerika’nın yaptırım kararının bizi hedeflerimize ulaşmaktan alıkoymasını engellemek mecburiyetindeyiz. Yaptırımlara karşı çıktığımızı, bu tür baskı araçlarına başvurulmasının İran halkını cezalandırmak anlamına geldiğini her fırsatta ve platformda açıkça ifade ediyorum. Tek taraflı olarak atılan bu adımın uluslararası iş birliğine ve güven ortamına zarar vereceğini de her seviyede muhataplarımıza söylüyoruz. Dünyada savaşı mı kovalayacağız, barışı mı kovalayacağız? İnsanlık barışa muhtaç, savaşa değil. Artık bunların tarih olduğunu kabullenmemiz lazım. Bu vesileyle yaptırımları kabul etmediğimizi, hiç kimsenin yaptırımlar nedeniyle İran’la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandıracağımızı düşünmemesi gerektiğini bir kez daha tekrarlamamak istiyorum.”

Yaptırımların özellikle bankacılık sisteminden kaynaklanan bazı belirsizliklere yol açtığının farkında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Türk hem de İranlı müteşebbislerin işlerinde bu sebeple aksamalar yaşandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her şeye rağmen bu sorunların çözüme kavuşturulabileceğine olan inancını ifade ederek “Sayın Ruhani ve heyetiyle bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu konuda karşılıklı dayanışma çerçevesinde birlikte çalışma ve bir yol haritası oluşturma hususunda mutabık kaldık. Bu doğrultuda yapıcı çalışmalarımızın meyvelerini yakın zamanda almaya başlayacağımıza ve yatırımları ilişkilerimizde fırsata çevireceğimize inancım tamdır. İranlı dostlarımızın Türkiye’nin yaptırımlar konusunda gösterdiği ilkeli ve kararlı tutuma, ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirme iradesiyle mukabele etmelerini bekliyoruz. Bu tavır ülkelerimizi bölgede tecrit etme çabalarına karşı verilmiş en güzel cevap olacaktır” değerlendirmelerini yaptı.

“77 TÜRK FİRMASI İRAN’A 1,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında İran’la ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin önemli bir boyutunun bu ülkedeki Türk şirketlerinin faaliyetlerinin oluşturduğuna dikkat çekti. Bugüne kadar 77 Türk firması tarafından İran’a yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında yatırım gerçekleştirildiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaptırımlara uymayacaklarını ifade eden pek çok ülkenin şirketleri daha yaptırımlar yürürlüğe girmeden İran’dan çekilirken, Türk firmaları faaliyetlerine devam ediyorlar. Bu toplantıya iş insanlarımız tarafından gösterilen ilgili de yaptırımlara rağmen, Türk müteşebbislerin İran’a yatırım yapmak konusunda ne kadar istekli olduklarını gösteriyor. Firmalarımızın bu yaklaşımlarıyla mevcut yatırımlarının korunması yanında, yeni yatırımlar konusunda teşvik edilmeyi hak ettiklerini düşünüyorum. Aziz kardeşim Sayın Ruhani başta olmak üzere, tüm İranlı yetkililerden müteşebbislerimize teşvik edici kolaylıkları sağlamalarını özellikle istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi ilişkilerin ekonomik, sosyal, kültürel ilişkilerle desteklenmesinin, her iki ülke halkının da yararına olacağını vurgulayarak şöyle konuştu: “İkili ilişkilerimizin tüm boyutlarının hak ettiği seviyeye ulaşması için Türkiye olarak üzerimize düşenleri yapmaya hazırız. Bu yolda siz iş dünyamızın da bizimle beraber yürümesini istiyoruz. Sizlerden iki ülkenin potansiyelinden tam anlamıyla istifade edecek projelerle iş birliğini geliştirmenizi bekliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olması temennisini tekrarlayarak “Bu ziyaretin gönüllerimizdeki dostluk ağaçlarının büyümesine, düşmanlık fidanlarını söküp atılmasına vesile olduğuna inanıyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu