Haberler

Remscheid DİTİB Merkez Camii ibadete açıldı

Almanya’nın Remscheid şehrinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii dualarla ibadete açıldı.

Yapımına şubat 2014’de başlanan ve 2 bin metrekare alana inşa edilen camide aynı anda 500 kişi ibadet edebiliyor. Tek minaresi olan camide ayrıca 50 araçlık otopark alanı, modern sınıflar ve konferans salonu bulunuyor.

Açılış törenine; T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, Remscheid Büyükşehir Belediye Başkanı Burkhard Mast-Weisz, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Wuppertal Emniyet Müdürü Markus Röhrl, DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanları Mustafa Akpınar (Düsseldorf), Dr. Muharrem Kuzey (Köln),  KRV DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Ersin Özcan, Remscheid Belediyesi Göçmenler Entegrasyon Komisyonu Başkanı Erden Ankay-Nachtwein’in yanı sıra siyasi parti temsilcileri, kilise temsilcileri, çevre derneklerin yöneticileri ve din görevlileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Tören; Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, dernek başkanı Metin Göçer’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Göçer, caminin yapımda dünden bugüne maddi ve manevi emeği geçenlere teşekkür etti.

Farklı kültür ve inançların buluşma yeri

DİTİB cemiyetini uzun yıllar tanıdığını ve iyi ilişkiler içerisinde birlikte çalıştıklarını kaydeden Remscheid Büyükşehir Belediye Başkanı Burkhard Mast-Weisz, cemiyetine misafir olmaktan her zaman mutluluk duyduğunu söyledi.

Remscheid çeşitliliğe sahip harika şehir olduğunu belirten Mast-Weisz, “Eminim ki bu mabed, şehrimizdeki farklı kültür ve inançtan insanlar için bir buluşma yeri olacak. Bu şehirde bütün kurum ve kuruluşlarla, sendikalar, kiliseler,  göçmen örgütleriyle bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Yabancı düşmanlığına karşı dayanışma içerisindeyiz. Bir arada barışçıl ve demokratik yaşamayı savunuyoruz. Eşit muamele ve eşit fırsatların sağlanması tüm Remscheiderliler için önemlidir. Bir hoşgörü şehridir.” ifadelerini kullandı.

Camilerin bütün insanları kucaklayan ortak mekanlardır

Camilerin, Allah’ın evi olduğunu ifade eden DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Müslümanların, Anadolu’dan Avrupa’ya yarım asrı aşan göç tarihinde gittiği her yerde kendisine ev almadan önce camiler inşa ettiğini söyledi.

Camiler ve cemaati şehirlerin, toplumun değeri ve parçası olduğuna vurgu yapan Türkmen şöyle devam etti: “Remscheid camimiz ve cemaatimiz 1986’dan beri, yani 35 yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor. Uzun, bazen de zorlu bir yolculuğun ardından caminin yapımında cemaat ve toplumdan çok sayıda destekçinin olması da memnuniyet vericidir. İdare, siyaset ve şehir halkı da bu inşaat ile bir arada yaşama kararı aldı. Sizlerin desteği olmadan projenin gerçekleşmesi düşünülemezdi. Hepinize kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Güvene dayalı işbirliği her düzeyde sürdürülecektir. Bu külliyenin inşaatında bugüne kadar ve gelecekte de yardımlarını esirgemeyecek cemaatimize desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Almanya’nın en büyük Müslüman teşkilatı olan DİTİB, her zaman Almanya’da yaşayan Müslümanların ve tüm toplumun refahını göz önünde bulunduran bir kuruluştur. DİTİB, üyelerinin gönüllü gayretleri ve çalışmalarıyla sürekli büyüyen, dini ve sosyal hizmetleri artarak gelişen teşkilattır. Tüm bu çalışmalar, uzun süredir buranın parçası olduğumuzu ve burada birlikte bir geleceği inşa ettiğimizi gösteriyor. Bu cami, yeni külliyesiyle yeni köprüler kuracak ve ortak geleceğe rehber olacaktır” dedi.

DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, caminin yapımı ve hayata geçirilmesinde emeği geçenler adına dernek başkanı Metin Göçer’e plaket takdim etti.

Camiler sevgi ve hoşgörü mekanlarıdır

Camilerin ferdi ve sosyal hayata önemli katkılar sunduğuna vurgu yapan Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, “Almanya’daki camilerin yediden yetmişe, kadın-erkek herkesin kaynaştığı ve moral bulduğu sevginin ve hoşgörünün bütün yönleriyle yaşandığı mekanlardır. Birlikte yaşama kültürünün en güzel örnekleriyle yaşandığı yerlerdir” dedi.

Yerel yönetime ve bilhassa Alman komşularına gösterdikleri yardımseverlik ve anlayıştan dolayı teşekkür eden Başkonsolos Karaarslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Almanya’da 60 yıldan beri nice güzellikleri ortaya koyan, dernekler kuran ve böyle güzel camiler inşa eden ilk nesil insanlarımızı saygıyla yad ediyorum. Uyuma katkı sunan bu camimizin yapımında maddi-manevi fedakârlıkta bulunan ve emeği geçen herkese, dernek yönetimlerine, kadın kollarına ve cami cemaatine teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde caminin açılış kurdelesi kesildi. Açılış töreni, caminin davetliler tarafından gezilmesiyle sona erdi.

Ercüment Aydın / Köln

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu