Haberler

Türk – Alman ilişkileri masaya yatırıldı

AK Parti Almanya Temsilciliği, Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Ofisi ile ortak koordinasyonunda online “Türk-Alman Diyalog Programı” düzenledi.

Programa AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ve Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Dış Politika ve Savunma Parlamento Grubu Başkan Vekili Johann Wadephul başkanlık etti.

AK Parti ve Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) milletvekillerinin katıldığı “Türk-Alman Diyalog Programı”nın moderatörlüğünü AK Parti Almanya Temsilcisi Meryem Göka ve Konrad Adenauer Türkiye Ofisi Direktörü Walter Glos gerçekleştirdi.

Toplantıda Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, NATO ile iş birliği, Rusya ile ilişkiler, Doğu Akdeniz, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Dağlık Karabağ, Libya ve Suriye konuları ele alındı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ala, “Türkiye bölgelerde aldığı inisiyatiflerle Avrupa’nın güvenliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir.” dedi.

Ala, Türkiye’nin AB ile iş birliğine yeniden ivme kazandırma konusunda çalışmalara başlama niyetinde olduğuna işaret ederek “Bir aday ülke olarak, 2021 yılında somut gündem temelinde iş birliğimize yeniden ivme kazandırmak, güven tazelemek, kazan kazan durumu yaratabilecek alanlarda çalışmalara bir an önce başlayabilmek arzusundayız.” ifadesini kullandı.

Göka’dan değişim vurgusu

Programda selamlama konuşmasını gerçekleştiren AK Parti Almanya Temsilcisi Meryem Göka, “Dünya, bilinen parametrelerin değiştiği, sancılı bir değişim ve dönüşüm döneminden geçerken, post-Corona dönemde dünyada birçok dinamiğin değişimine tanık olacağız. Yaşadığımız süreç, bize küresel dayanışma ve iş birliğinin önemini, tüm insanlığın aynı gemide olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır. Uzun vadeli bir bakış açısıyla hareket ederek, olumlu bir gündem oluşturmak ve 2021 senesini Türkiye- Avrupa Birliği ve Türkiye- Almanya ilişkileri bakımından başarılı kılmak bizim elimizdedir”, ifadesine yer verdi.

Toplantıda diyaloğun artarak devam etmesi ve 2016’da imzalanan göç mutabakatının güncellenmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı. Türkiye ile karşılıklı iş birliği ve kazan-kazan ilkesine dayanan, değerler ve ilkelere bağlı ilişkileri geliştirmenin, AB’nin stratejik çıkarına olduğu vurgusu yapıldı.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Dış Politika ve Savunma Parlamento Grubu Başkan Vekili Wadephul da Almanya olarak Türkiye ile daha fazla sorumluluk alarak koordinasyon içinde ilerlemek istediklerini belirtti.

Sorunları alınacak tedbirlerle ortadan kaldırmanın ve birlikte mücadele etmenin önemli olduğunu vurgulayan Wadephul, hükümetlerle iş birliğinin yanında partiler arası iş birliğinin de önemli olduğunu düşündüklerini vurguladı.

Wadephul, Türkiye’nin Almanya için “temel stratejik bir öneme sahip” olduğunu belirterek “NATO ve Avrupa’daki güvenlik açısından da Türkiye’nin önemini Avrupa’daki dostlarımızla iyi bir şekilde aktarmamız gerektiği konusunda mutabıkız.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu