Türk Konseyi Diasporası Ankara’da toplandı
Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi / Türk Keneşi) tarafından gerçekleştirilen “Türk Konseyi Diasporalardan Sorumlu Bakanlar ve Kurum Başkanları Toplantısı”nın üçüncüsü Başkanlığımız ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı. Toplantıda diaspora kurumları arasındaki işbirliği ve tecrübe paylaşımına dikkat çekildi.
Türk Konseyi üyesi ülkelerin diasporadan sorumlu bakanları ve kurum başkanları Ankara’da düzenlenen “Türk Keneşi Diaspora İşlerinden Sorumlu Bakanlar ve Kuruluş Başkanları Üçüncü Toplantısı”nda bir araya geldi. YTB’nin ev sahipliğinde ve Türk Konseyi Genel Sekreterliği koordinasyonunda bir otelde düzenlenen toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kazakistan Sosyal Kalkınma Bakanı Darhan Kaletayev, Azerbaycan Diaspora İşleri Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Kırgızistan Göç Hizmeti Kurumu Başkanı Bolotbek İbraimzhanov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile YTB Başkanı Abdullah Eren katıldı.
İLİŞKİLERİMİZ ÖNEMLİ NOKTAYA ULAŞTI
Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Uluslararası ilişkilerde önemli bir unsur olan diaspora alanında ortak çalışmalar yapma ve bu sahada faaliyet gösteren kurumlar arasında yakın iş birliği kurmak üzere yürütülen çalışmalarda önemli bir noktaya ulaşıldığını aktardı. Türk Konseyi üyesi ülkeler arasında giderek artan yakın ilişkilere ve küresel anlamda sağlayacağı katkılara değinen Ersoy, “Türk Konseyi üyesi Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin toplamda 15 milyona yakın diaspora mensubu bulunmaktadır. En yakın zamanda bu mühim oluşumun üyesi olarak görmek istediğimiz Özbekistan ve Türkmenistan dahil edildiğinde, ülkelerimizin dünya çapındaki diaspora mevcudiyeti göz ardı edilemez bir toplama ulaşacaktır.” dedi.
YTB ÜLKELER ARASINDAKİ İYİ İLİŞKİLERE DE OLUMLU KATKILAR SUNACAK
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca diasporalar arasında geliştirilecek resmi iş birliğinin, ülkeler arasındaki iyi ilişkilere de olumlu katkılar sunacağını aktaran Ersoy, “Türk Dildeş Diaspora Ortak Faaliyet Stratejisi ve Ortak Eylem Planı”nın bu hedef doğrultusunda önemli bir adım olduğunu kaydetti. Ersoy, ortak bir vizyon ve iş birliğiyle hareket etmenin önemine değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilhassa yabancı ve göçmen düşmanlığının iyiden iyiye tehlikeli bir hal aldığı dünyamızda, vatandaşlarımızın dayanışma ve ortaklıklarını teşvik etmek hayati bir mesele haline gelmiştir. Bu bakış açısıyla Türkiye dünyanın 155 ülkesinde yaşayan 6,5 milyona yakın vatandaşından ve bugün sınırları içinde kucak açtığı 3,5 milyon Suriyeli sığınmacıdan oluşan Suriye diasporasından edindiği tecrübeleri, Türk Konseyi’nin değerli üyeleriyle paylaşmayı arzulamaktadır. Aynı şekilde Türkiye’nin de her konuda olduğu gibi diaspora konusunda da siz kardeş ülkelerimizden edineceği tecrübeler bulunmaktadır.”
TÜM FAALİYETLERE KATILMAYA HAZIRIZ
Kazakistan Sosyal Kalkınma Bakanı Darhan Kaletayev da yaptığı konuşmasında, 20. yüzyılda Kazak halkının yakın ve uzak ülkelere taşınmak zorunda kaldığını hatırlatarak, 1991’den bu yana Kazak halkının kendi topraklarına dönmesi için çalışmalar yapıldığını, günümüzde de başka ülkelerdeki Kazak halkının hakları ve refahı için çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Bu kapsamda yapılan davetlerin sonuç verdiğini ve Kazakistan’a dönen vatandaşların sayısının arttığını belirten Kaletayev, ülkesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarına sosyal alanda destek veren bir vakıf kurulduğunu da vurguladı. Kaletayev, Sosyal Kalkınma Bakanlığının da diaspora konusunda çalışmalar yürüttüğü bilgisini paylaşarak, Türk Konseyinin bu alandaki tüm faaliyetlerine katılmaya hazır olduklarını söyledi.
DİASPORALAR ARASI İŞBİRLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Başkanımız Abdullah Eren toplantıda yaptığı konuşmasında Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılımları için konuklara teşekkür ederek, “2010 yılında kurulan YTB, dünyanın dört bir tarafında yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın bir arada hareket etmeleri, ortak sorunlarımıza ortak çözümler üretmeleri ve iş birliği olanaklarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütmektedir.” dedi. Türk Konseyine üye ülkelerin diaspora kurum ve kuruluşları ile yurt dışında faaliyet gösteren “Türkdildeş” diaspora teşkilatları arasındaki iş birliği ve eş güdümün pekiştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Eren, “Türk Konseyi bünyesinde yürütülen çalışmalar bu alanda önemli bir boşluğu doldurmakta ve Başkanlığımız kuruluşundan itibaren, Türk Konseyi diaspora çalışmalarında Türkiye’yi temsilen aktif rol üstlenmektedir.” diye konuştu.
Başkan Eren, toplantı çerçevesinde “Türkdildeş Diaspora Ortak Faaliyet Stratejisi”nin yanı sıra “Türkdildeş Diasporaları İçin Ortak Eylem Planı”nın da güncelleneceğine dikkati çekerek, bu belgelerin, diaspora kurumları arasında iş birliği ve tecrübe paylaşımlarına çok önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
İŞBİRLİĞİMİZ DAHA DA ARTACAK
Azerbaycan Diaspora İşleri Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov ise bu toplantı vesilesiyle Türk Konseyi ülkelerinin karşılıklı iş birliğinin daha da ilerleyeceğini kaydetti. Türk dilinin ve manevi değerlerin korunması açısından Türk Konseyi çerçevesinde atılan adımların çok önemli olduğunu anlatan Muradov, Azerbaycan’ın Türk diaspora teşkilatları ile iş birliği çalışmaları yürüttüğüne dikkati çekti. Muradov, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan arasında Türk dili konuşan ülkeler arasında ortak diaspora stratejisinin kabul edildiğini hatırlatarak, Özbekistan’ın da Türk Konseyine katılımıyla bu birliğin daha da güçleneceğini söyledi.
VATANDAŞLARIMIZ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ ARTTIRMAK İÇİN FAALİYETLER YÜRÜTÜYORUZ
Kırgızistan Göç Hizmeti Kurumu Başkanı Bolotbek İbraimzhanov da yaklaşık 700 bin Kırgızistan vatandaşının başka ülkelerde çalıştığını ve önemli bir iş gücü oluşturduğunu belirterek, Rusya, Güney Kore, Avrupa Birliği ülkeleri ile Orta Doğu’da çok sayıda Kırgız vatandaşı bulunduğunu vurguladı. İbraimzhanov, yurt dışındaki vatandaşların entegrasyonunu sağlamak ve göçmen işçileri desteklemek için aktif çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, yurt dışına gidecek kişilere eğitim verilmesi gibi faaliyetleri hayata geçirdiklerini kaydetti.
Toplantının basına kapalı bölümünde de Türk Konseyine üye ülkelerin diasporalarının mevcut durumu ile ülkeler arasındaki iş birliği çalışmaları ele alındı. Toplantının ardından düzenlenen törende, “Türk Keneşi Türkdilli Diaspora Ortak Faaliyet Stratejisi’ne getirilen değişikliklerin onaylanması hakkında Karar” imzalandı ve karşılıklı hediye takdimi yapıldı.