“Camilerimizi, sosyal ve beşeri hayatın tekrar merkezine oturtacak projeleri devreye almalıyız”
35. İl Müftüleri Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müftülerimizden imamlarımıza, vaizlerimizden müezzinlerimize, ilahiyat fakültesi hocalarımızdan imam hatiplerdeki öğretmenlerimize kadar hepimiz, tam bir seferberlik ruhu içinde çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Camilerimizi, sosyal ve beşeri hayatın tekrar merkezine oturtacak projeleri devreye almalıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İl Müftüleri ile İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin dekanlarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 35. İl Müftüleri İstişare Toplantısı vesilesiyle gerçekleşen kabulde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan programda müftülere ve dekanlara hitaben bir konuşma yaptı.
“TOPLANTI GÜNCEL DİNİ MESELELERİ ELA ALMA FIRSATI VERİYOR”
1993’ten bu yana düzenlenen ve bu yıl 35’incisi gerçekleştirilen İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın, milletin güncel dini meselelerini ele alma fırsatı verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının verimli ve bereketli geçmesi temennisinde bulundu.
15 Temmuz darbe teşebbüsünde imam ve müezzinlerin okuduğu sala ve ezanların, gecenin dönüm noktalarından biri olduğunu söyleyerek, kendilerine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O gece, her biri bir Sütçü İmam’a dönüşen tüm din görevlilerimizden Allah razı olsun diyorum” diye konuştu.
Tarihteki şanlı zaferlerden ders alındığı gibi, yenilgi, hata ve eksikliklerden de ders çıkarılması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz ihaneti ve FETÖ konusundaki özeleştirinin açık yüreklilikle yapılması gerektiğini söyledi.
“FETÖ, MİLLETİYLE KAVGALI ÇARPIK SİSTEMİN NEDEN OLDUĞU BİR HASTALIKTIR”
FETÖ ihanet çetesinin, bazı eksiklikler sebebiyle 40 yıl boyunca devlet ve toplum yapısına sirayet ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Nasıl olup da böyle karanlık bir örgüt başındaki şarlatanın onca sapkınlığına, hezeyanına rağmen bu derece milletimizin inanç dünyasına etki edebilmiştir? Nasıl olup da böyle menfur bir yapı körpe dimağları kendi insanına silah çekecek kadar gözü dönmüş mankurtlara dönüştürebilmiştir? Nasıl olup da böyle şaibeli bir örgüt, mütedeyyin insanların baskı ve zulüm gördüğü dönemlerde hiçbir sorun yaşamadan serpilip büyüyebilmiştir? Nasıl olup da böyle bir örgüt sadece ülkemizde değil, dünyanın 160 ülkesinde nüfuz alanı edinebilmiştir? Aynı şekilde DEAŞ, El Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab gibi yapılar nasıl İslam dünyasının gençleri arasında kısmen de olsa zemin bulabilmektedir?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “FETÖ bir sebep değil, arızî bir sistemin ürettiği sonuçtur. FETÖ, milletiyle kavgalı, vatandaşına tepeden bakan, kendi insanını ötekileştiren çarpık sistemin neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığın devlet ve toplum bünyemize nüksetmesi, birilerinin iddialarının aksine, yeni değil, oldukça eskidir. FETÖ; 1970’lerin ortalarında bünyeye girmiş, 40 yıl boyunca da o bünyede sinsi bir şekilde büyümüş, palazlanmış, vücudun farklı organlarına bulaşmış habis bir urdur” ifadelerini kullandı.
“FETÖ İLE GERÇEK ANLAMDA MÜCADELE SADECE BİZİM DÖNEMİMİZDE YAPILMIŞTIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Örgüt 40 yıllık serencamı içerisinde en güçlü desteği, 12 Eylül darbesi ile 28 Şubat müdahalesinin faillerinden görmüştür. Demokrasinin askıya alındığı, meşru siyaset zemininin daraldığı, devletin kapılarının milletin evlatlarına kapandığı bu iki karanlık dönem, FETÖ’ye istismar edeceği son derece mümbit bir ortam sunmuştur. Özellikle 28 Şubat döneminde İmam Hatip Okulları’nın kapısına kilit vurulması ve milletimizin inancını yaşamasını engellemeye yönelik mübadeleler, FETÖ’ye arayıp da bulamadığı fırsatları vermiştir. Örgütün bu iki dönemin sonunda serpilip büyümesi asla tesadüf değildir. Bilakis her iki dönem, örgütün devlete sızma faaliyetlerine çarpan etkisi yapmıştır. Bugün bizi FETÖ ile mücadelede eleştirenler, o günlerde bu karanlık örgütün âdeta önünü açacak politikaların en büyük destekçileridir. Zevahiri kurtarmak kabilinden yapılanlar dışında, bizim dönemimize kadar örgüte yönelik doğru düzgün hiçbir operasyon da düzenlenmemiştir. Açık ve net söylüyorum: FETÖ ile gerçek anlamda mücadele sadece bizim dönemimizde yapılmıştır. Ama şunu da söyleyeyim biz de geç kaldık. Ve bu geç kalışın bedelini de maalesef ödedik.”
“Şayet 17-25 Aralık girişimi sonrası ana muhalefetin engellemelerine rağmen yürüttüğümüz mücadele olmasaydı, emin olun 15 Temmuz’un sonuçları çok daha farklı olurdu” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Her şey gözlerinin önünde cereyan ettiği halde, 17-25 Aralık girişiminde Meclis kürsülerin FETÖ’nün montaj kasetlerine tahsis etmekten, örgütün paçavraları önünde geceler boyunca nöbet tutmaktan hiç utanmadılar. Siyasi rant uğruna FETÖ’nün televizyon kanallarında arzı endam etmekten bir an olsun hicap duymadılar. Çok daha vahimi, bunların 15 Temmuz sonrasında da ‘kontrollü darbe’ söylemleriyle örgütü himaye etmeyi sürdürmeleridir. 251 insanımızın şehit olması, 2193 vatandaşımızın yaralanması, bu şahısların gözlerindeki gaflet perdesini kaldırmasa ne yazık ki yetmedi. Hatta sözde adalet yürüyüşleriyle örgütün propagandasını yapmaya devam ettiler. Millete kurşun sıkanlara ‘ana kuzuları’ diyerek örgüte kol-kanat germeyi sürdürdüler. Diğer taraftan, aynı çevreler sadece FETÖ meselesinde değil, DEAŞ ve bölücü terör örgütüne yönelik gerçekleştirdiğimiz operasyonlarda da benzer bir tavır takınmışlardır.”
“FETÖ’NÜN CAN DAMARLARINI BİRER BİRER KESTİK”
Bugüne kadar rotalarını, bu çevrelerin davranışlarına göre çizmediklerini söyleyerek, “Bundan sonra da üç-beş kifayetsiz muhterisin eleştirilerine göre politikalarımıza yön vermeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğru bildikleri ve milletin hayrına olduğuna inandıkları kararları uygulamaya devam edeceklerini ifade etti.
Son 4-5 yılda hayata geçirdikleri tedbirlerle bu örgütlerin tamamına çok ağır darbeler indirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ ve PKK mensubu yaklaşık 7 bin 500 teröristin etkisiz hâle getirildiğini, FETÖ’nün can damarlarını birer birer kesildiğini, adaletten kaçtığını sananların yurtdışından getirilip yargıya teslim edildiğini hatırlattı.
Tüm bu çabalara rağmen tehlikenin atlatıldığının söylenemeyeceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan müftülere hitaben, “Hep birlikte çalışıp bu örgütlerin bir daha asla neşvünema bulamayacakları bir atmosferi ülkemizde ve ötesinde tesis etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“ETNİK VE MEZHEBİ AYRILIKLARI DERİNLEŞTİREN YAPILARIN İSLAM ÂLEMİNİN GELECEĞİNDE YERİ YOK”
Türkiye’nin; tarihî birikimi, coğrafi konumu, farklı inançları asırlardır barış içinde yaşatan kültürel zenginlikleriyle bu konuda tüm İslam dünyasına öncülük yapabilecek tek ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dini istismar eden, gençlerin istikbalini çalan, etnik ve mezhebi ayrılıkları derinleştirerek ümmet coğrafyasında fitne çıkaran bu yapıların Türkiye’nin ve İslam âleminin geleceğinde yeri olmadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, müftülere, ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin dekanlarını hitaben sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyaseten biz, işin manevi mimarları olarak da sizler çok çalışacaksınız. Unutmayın kâinat boşluk kabul etmez. Hak ve hakikat yolcularının dolduramadığı alanı muhakkak şeytana kul köle olanlar dolduracaktır. İnsanlar, bilhassa da gençler şayet dini alandaki susuzluklarını sahih kaynaklardan gideremiyorlarsa, ister istemez sapkın yapıların pençesine düşeceklerdir. Nitekim ehliyet ve liyakat sahibi din âlimlerimizin ön plana çıkmadığı durumlarda neler olduğunu hepimiz gördük, yaşadık. Bizim hocalarımız inisiyatif almadığı zaman meydan FETÖ elebaşı gibi şarlatanlara, hurafeci cahillere, televizyonlarda sazlı-danslı program yapan soytarılara kalıyor. Dinle diyanetle, hatta ve hatta milletimizin asgari ahlak standartlarıyla bile bağlantısı olmayan şahıslar ortalıkta İslam adına ahkâm kesiyor. Arayış içindeki insanlarımızı da kurdukları bu tezgâha düşürebiliyorlar.”
“HAK VE HAKİKATİN SAVUNUCULUĞUNU YAPACAK ARAÇLARA İHTİYAÇ VAR”
Daha çok gençlerin kullandığı sosyal medya platformlarında ilgilerini çekip onları bilgilendirecek hak ve hakikatin savunuculuğunu yapacak araçlara ihtiyaç olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir taraftan kürsülerden, bir taraftan minberlerden, bir taraftan da yeni ve eski medya araçlarından faydalanarak bu görevimizi ifa etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Müftülerimizden imamlarımıza, vaizlerimizden müezzinlerimize, ilahiyat fakültesi hocalarımızdan imam hatiplerdeki öğretmenlerimize kadar hepimiz tam bir seferberlik ruhu içinde çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Camilerimizi sosyal ve beşeri hayatın tekrar merkezine oturtacak projeleri devreye almalıyız.”
35. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nda; milleti meşgul eden meseleler ve Diyanet camiasının hizmet kalitesini artıracak konular hakkında istişarelerin gerçekleştirileceğine inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonunda yayınlanacak sonuç bildirgesinin de ufuk açıcı ve yol gösterici olması temennisinde bulundu.