Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Toplantısı’na katıldı

Millî Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Günümüzdeki gelişmiş ülkelerin başarılarının gerisindeki en önemli unsurlardan biri de kurdukları güçlü eğitim sistemleridir. Küresel seviyede iddia ve donanım sahibi olmayan bir eğitimin millîlik vasfı boş sözden ibarettir. Milletler, eğitime kendi renklerini verirken, aynı zamanda orada dünyaya söyleyecek sözlerini de ifade eder” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Toplantısı’na katıldı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“EĞİTİMİN İÇERİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA PEK ÇOK ADIM ATTIK”

Konuşmasında eğitim-öğretimin hükûmete geldikleri günden beri önceliklerinin en başında yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı’nın bütçesini, 7,5 milyar liradan 92,5 milyar liraya yükselttiklerini belirtti. Son 16 yılda eğitimin fiziki altyapısını geliştirmek, önceki dönemlerin yasakçı, baskıcı zihniyetlerinin izlerini silmek için çok çalıştıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 yıllık kesintisiz eğitim, kat sayı meselesi, kalabalık sınıflar, öğretmensiz geçen dersler gibi pek çok sorunun üstesinden geldiklerini hatırlattı.

Eğitim-öğretimde yapılan hizmetlerin listesinin epeyce uzun olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar eğitim-öğretim konusunda çok büyük yatırımlara imza attıklarını belirterek “Aynı dönemde eğitimin içeriğinin geliştirilmesi konusunda da pek çok adım attık. Müfredattan sınav sistemlerine kadar çok sayıda farklı projeyi hayata geçirmiş olmamıza rağmen bu konuda arzu ettiğimiz ilerlemeyi kaydedemediğimizi bir özeleştiri olarak her fırsatta ifade ediyorum.” dedi.

Konuşmasında, gelişmiş ülkelerin başarılarının gerisindeki en önemli unsurlardan birinin de kurdukları güçlü eğitim sistemi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, her mesele gibi eğitim de içinden çıktığı toplumun vasatını yansıttığını ifade ederek, “Küresel seviyede iddia ve donanım sahibi olmayan bir eğitimin millîlik vasfı boş sözden ibarettir. Milletler, eğitime kendi renklerini verirken aynı zamanda orada dünyaya söyleyecek sözlerini de ifade eder. Eğitimde çok ileri gidip de ekonomide çok geri kalmış veya tam tersi toplum örnekleri bulmak pek mümkün değildir” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN GÖNÜL DÜNYALARINI DOYURMAYI İHMAL ETTİK”

Türkiye’nin sorununun, geçmişte eğitimin, insanı geliştiren değil, insanı formatlayan, dikte edileni nesillere aktaran bir mekanizma olarak görülmüş olmasından kaynaklandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çarpık anlayış, maalesef nesillerimizin heba edilmesine, potansiyelinin, enerjisinin, yeteneklerinin körelmesine yol açmıştır. Bu süreçte ne sınav sisteminin ne ders kitaplarının ne de eğitime dair neredeyse hiçbir şeyin kalıcı olmaması, işin felsefesi konusundaki çarpıklığın neticesidir. Biz çocuklarımızı, zihinlerini bilgiyle doldurarak diploma sahibi yapmanın peşinde koşarken, onların gönül dünyalarını doyurmayı ihmal ettik” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle olduğu için de o diplomalar hep yetersiz kaldı. Çocuklarımızı iyi bir talimle hayata hazırlamak için imkânlarımızı seferber ederken, onların terbiyesini eksik bırakmakla ne büyük hata yaptığımızı attığımız her adımda daha iyi anlıyoruz. Talim ve terbiyeyi, eğitim ve öğretimi birlikte sağlamadan bu işin üstesinden gelemeyiz. Geçmişte, FETÖ gibi terör örgütleri, eğitim sistemimizin işte bu eksiğini kullanarak sinsice ülkemizi ve toplumumuzu ele geçirmeye çalışmışlardır. Aynı şekilde PKK’nın insan gücünün kaynağı da eğitim sistemimizin boşlukları ve hatta yanlışlarıdır. Bunun için 18 başlık altında sıralanan stratejik hedeflerden oluşan 2023 Eğitim Vizyonu’nun, işe insandan başlıyor olmasını isabetli bulduğumu belirtmek isterim.”

“EĞİTİMDE BİR YANLIŞ YAPILDIĞINDA NESİLLER, ASIRLAR KAYBEDİLİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde bugüne kadar atılan adımlardan istenilen sonuçların alınmamış olmasının muhasebesini yaptıklarını belirterek, 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi hazırlanırken geçmişteki tüm çalışmaların değerlendirildiğini söyledi. Dünyanın ve Türkiye’nin sürekli değiştiğine, bu değişim içinde sorunların ve çözüm yollarının da farklılaştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Değişimin sürekliliği içinde bu belgenin atılan her adımla birlikte geliştirilmeye ihtiyaç duyulması gayet tabiidir, yani güncellenmesi. Asıl olan, medeniyet perspektifimizi korumaktır. Bunu yaparken ne evrenseli yakalayacağız diye kendimizi inkâr edeceğiz, ne de mevcudu koruma saikiyle dünyadan kopacağız. Elimizdeki vizyon belgesi bu ikisinin de birlikte mümkün olabileceği anlayışı veya bu anlayış üzerine bina edilmiştir. Herhangi bir yatırım yanlış yapıldığında para ve zaman kaybedilir, en fazla hedeflerin gerisine düşülür. Ama eğitimde bir yanlış yapıldığında nesiller, asırlar kaybedilir. Bunun için attığımız her adımı dikkatle hesaplamak, düşünmek, tartmak, analiz etmek ve ondan sonra hayata geçirmek zorundayız” dedi.

“EĞİTİM SİSTEMİNİ DERSHANELERE İHTİYAÇ DUYMAYACAK HÂLE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim işinin aceleye gelmeyeceğini; bununla birlikte ertelenip, geciktirilme imkânı da olmadığını belirterek, bunun en çarpıcı örneğinin dershaneler meselesi olduğuna dikkat çekti. Kendilerinin iktidara geldiklerinde millete verdikleri söz gereği, eğitim sistemini dershanelere ihtiyaç duymayacak hâle getirmeye çalıştıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun geç başarılması yüzünden FETÖ’nün milyarlarca lira kazandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların bedelini ödedik, ama artık onlar tarih oldu. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. Evet, ne yaptıysak, hangi tedbiri aldıysak, hangi sistemi devreye soktuysak, istediğimiz neticeyi o zamanlar elde edemedik, şimdi ediyoruz. Her seferinde birtakım eller devreye girdi ve dershanelerin hacıyatmaz misali ayakta kalmaya devam ettiğini gördük. Daha sonra bu işin arkasından terör örgütlerinin çıktığına şahit olduk.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dershanelerin üzerine kararlı bir şekilde gittiklerinde de işin ucunun darbe girişimine kadar uzandığını belirterek, “Şu anda hâlâ bu sorunun tam manasıyla tabii çözülebildiğini söyleyemem, ama çözüyoruz. Farklı isimler, görüntüler ve kamuflajlar altında bu paralel eğitim sistemi varlığını sürdürüyor. Vizyon belgemizde yer alan, öğretmen standardından okullar arasındaki eğitim-öğretim farkının kapatılmasına kadar bir dizi düzenleme hayata geçtiğinde bu sorunu gerçekçi bir şekilde çözmüş olacağız. Devletimiz için tehdide, velilerimiz için de gerçekten büyük bir yüke dönüşen bu defteri tamamen kapatmadan rahat yüzü göremeyeceğimizden de emin olunuz” diye konuştu.

“2023 EĞİTİM VİZYONUMUZDA ÖĞRETMENLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ YER TUTUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında, “Eğitim deyince öğretmenlerimize ayrı bir parantez açmazsak hem konuyu eksik bırakmış, hem de bu mesleğe haksızlık etmiş oluruz” ifadelerini kullanarak şunları kaydetti: “Öğretmenlerimize en kıymetli hazinemiz olan geleceğimizi, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı emanet ediyoruz. Bundan daha büyük bir itibar, bundan daha büyük bir şeref olabilir mi? Bugünümüze ve geleceğimize dair ne konuşuyorsak, hangi planı yapıyorsak, hangi hedefleri belirliyorsak, hepsinin de gizli öznesi öğretmenlerimizdir. Hani eğitim meselesi bir insan meselesidir diyoruz ya, işte buradaki insanı maddi ve manevi idrakiyle fiilen biçimlendiren öğretmenlerimizdir. Bunun için 2023 eğitim vizyonumuzda öğretmenlerimiz çok önemli yer tutuyor. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde bir öğretmenlik meslek kanunu hazırlanıp çıkarılacak.”

“ÖĞRETMENLİĞE KABULDE UYGULANAN PEDAGOJİK FORMASYON ŞARTINI KALDIRIYORUZ”

Öğretmenlerin hem çalışma şartlarını, hem de birikimlerini mesleğin gereklerine uygun bir seviyeye taşımakta kararlı olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Hâlen 4+2 olmak üzere toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3+1 toplam 4 yıla indiriyoruz. Böylece birinci sınıfta öğrencileri devralan bir öğretmenimiz, 4 yıl sonunda bu evlatlarımızı bir üst okula yolcu edip görev süresini tamamlayabilecek. Ayrıca, geri kalmış bölgelerde görev yapan öğretmenlerimizi teşvik edecek birtakım tedbirler alınacak. Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Artık bu eğitimi Bakanlığımız kendisi verecek. Her birini gece karanlığını delen birer yıldız olarak gördüğümüz öğretmenlerimize imkânlar nispetinde her türlü desteği sağlamayı sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.

“EĞİTİMDE DE YENİ YÖNETİM SİSTEMİMİZİN RUHUNA UYGUN REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Yeni yönetim sistemini oluştururken eğitim-öğretimi önceliklerinin en başına koyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar belli bir başarıyı yakaladıklarını, bundan sonraki hedefin eğitimde kalite olduğunu dile getirdi. Doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumlardan bir kısmını gençlere ve geleceğe yönelik projeksiyonlar oluşturmak üzere ihdas ettiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her alanda olduğu gibi, eğitimde de yeni yönetim sistemimizin ruhuna uygun reformlar gerçekleştireceğiz. Eğitim yönetiminde ehliyet ve liyakat olmazsa olmazımızdır. Bakanlığın en üst yöneticilerinden okul müdürlerimize kadar tüm yönetim kademelerimizi bu anlayışla ve dış müdahalelere kapalı bir şekilde çalışır hâle getireceğiz. Enerji ve birikimi yüksek arkadaşlarımızla birlikte hedeflerimize çok daha hızlı bir şekilde yol alacağımıza inanıyorum. Okul yöneticiliği, bunlarla birlikte adanmışlık da ister. Okul yöneticiliği bir gönül işidir gönül, bu çok önemli. Kimse bu parametrelerin dışında bir sebeple kendine görev talep etme hakkı görmemelidir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, okullara ilave destekler vererek okul yöneticileri ve öğretmenleri velilerle karşı karşıya getiren uygulamaları ortadan kaldıracaklarını belirterek, “Okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimizle velilerimizi eğitim sistemimizin aynı ortak gaye için çalışan ayrılmaz parçaları olarak görmek istiyoruz. Hedefimiz, velilerimizi yardımcı kaynak, soru bankası, özel ders, etüt ve benzeri tüm yüklerden kurtarmaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında velilere seslenerek şöyle konuştu: “Lütfen çocuklarınızı merdiven altına teslim etmeyin, lütfen çocuklarınızı hafta sonu kurslar vesaire, buralara teslim etmeyin. Biz öğretmenlerimizi hafta sonu, cumartesi-pazar destek kurslarıyla zaten sizin emrinize veriyoruz ve bu ihtiyaridir, ama ücrete tabi değildir. Onun ücretini aynı şekilde yine devlet olarak, devletiniz olarak biz vereceğiz. Hem buradan öğretmenlerimize de belli bir artı imkân sağlayacağız, hem de çocuklarımızın bu noktadaki eksiğini gidermiş olacağız. Okul yöneticileri ve öğretmenler bu tür meşakkatlerle değil, sadece ve sadece eğitimle, öğrencilerle meşgul olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vizyon belgesinin neticelerinin kademe kademe alınacağını ve 2023’te de yüzde yüz sonuca ulaşılacağını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Şahıslarla kaim olmayan kalıcı bir program ortaya çıktığını düşünüyorum. Bu atılımla gençlerimize emanet edeceğimiz 2053 ve 2071 vizyonları için sağlam bir altyapı kurmuş olacağız. Bu düşüncelerle bir kez daha 2023 Eğitim Vizyonu’nun hayırlı olmasını diliyorum. Bu çalışmanın ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu