İslam Din Dersi DİTİB olmazsa olmaz!
Düsseldorf – Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaletinde 2019 eğitim ve öğrenim yılı sonunda, yani Temmuz 2019’da eyaletteki geçici olarak 2012’de yürürlüğe sokulan İslam Din Dersleri’nin devamı konusunda bir karar çıkacak. Yaklaşık 20.000 Müslüman öğrencinin istifade ettiği İslam Din Derslerindeki uygulanan ancak geçici olarak devam eden danışma ve müfredat kurulu modeli ile devam edilip edilmeyeceği ise merak konusu. Bu modele göre şuan bir adayın İslam Din Dersi öğretmeni olabilip olamayacağına müfredat kurulu karar veriyor. Dört kişinin İslami kuruluşlarca, dördünün de eyalet hükümetince belirlenen müfredat kurulu üyeleri öğretmen adayına icazet verirse, o kişi İslam Din Dersleri öğretmeni olabiliyor. Danışma komisyonunda Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)’in üyeliği şuan 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Almanya’da da yaşanan olumsuzluklar sonrası dondurulmuş durumda. Hristiyan Demokratlar ile Hür Demokratlar arasındaki koalisyon hükümeti bu konuda sessizliğini koruyor.
DİTİB’siz bir İslam Din Dersi modeli düşünülemiyor
Ancak eğitim ve öğrenim uzmanları ile politikacılar Almanya’nın en büyük Müslüman dini cemaati olan DİTİB’in katkısı olmayan bir İslam Din Dersi modelinin Almanya’daki Müslüman aileler ve veliler arasında da rağbet ve kabul görmeyeceğinden büyük endişe duymakta. Siyasiler ve eğitim uzmanları okullarda DİTİB’siz bir İslam Din Dersi modelinde öğrencilerin DİTİB camilerine yöneleceklerinden ve dini bilgilerini orada alacaklarından endişe ediyorlar. Eğitim politikacıları ve bilim insanları aksi takdirde „Erdoğan rejimine uygun devlet dini“ öğretileceğinden çekindiklerini bildirdiler.
SPD‘den Kuzey Ren Vestfalya‘daki İslam Din Dersleri Eksikliğine Eleştiri
Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Kuzey Ren Vestfalya (KRV) okullarındaki İslam din dersleri eksikliğini eleştiriyor. KRV Eyalet Meclsi Grup Başkanı Thomas Kutschaty Perşembe günü Katolik Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, devletin yeterince İslam din dersleri sunamadığı takdirde, „çocukları yanlış kişilerin kollarına iteriz” diye konuştu. Kutschaty, en yüksek nüfuslu eyaletteki İslam din dersleri öğretmenlerinin eksikliğini „alarm verici” olarak değerlendirdi.
Kutschaty diğer yandan tartışmalı Alman-Türk cami kuruluşu DİTİB’in yetkilileri ile İslam din dersindeki işbirliğinin sonlandırılması talebinde bulundu. SPD’li siyasetçi eyalet hükümetine İslam din dersleri konusunda alternatif işbirliği partnerleri bulmaları gerektiği çağrısında bulundu.
KRV’de 414.970 Müslüman öğrenci
Düsseldorf Okul Bakanlığı’nın verdiği verilere göre 2017/2018 eğitim yılında KRV’de bulunan 234 okulda 19.400 öğrenciye İslam Din Dersleri verildi. Eyalette ise toplam 414.970 Müslüman öğrenci bulunuyor. Bu bağlamda KRV’de her 20 Müslüman öğrenciden birisi bile kendi dinine uygun din dersi alamıyor.
KRV’de 241 İslam Din Dersi öğretmeni
Bakanlık 2012 senesinde KRV okullarında yürürlüğe giren İslam Din Dersleri’nin „adım adım Alman dilinde genişletileceği” bilgisini verdi ve şuan 241 pedagogun İslam Din Dersi öğretmenliği için lisansı olduğunu açıkladı. Bakanlık, Ocak 2019’dan itibaren ayrıca 25 öğretmen adayının istihdam edildiği bilgisini verdi.
Hauptschule’lerde Müslüman öğrenciler ilk sırada
Şuan İslam Din Dersleri özellikle ilkokullarda (119 ilkokulda) ve Sek I diye adlandırılan ortaokullarda (115 ortaokulda) veriliyor. İçinde lise gibi okulların bulunduğu Sek II denilen okullarda ise sadece dört yerde İslam Din Dersleri veriliyor. KRV okullarındaki Müslüman öğrenciler 414.970 kişi ile sayı olarak Katoliklerden (891.212 öğrenci) ve Protestanlardan (608.395 öğrenci) sonra üçüncü sırada yer alıyorlar. Eyaletteki Hauptschule okullarında ise Müslüman öğrenciler artık az farkla da olsa ilk sırada yer alıyorlar.