Şansölye Merkel’den Türkiye övgü!
Almanya Başbakanı Merkel, mülteci sorununu Avrupa’nın kader sorunu olacağını vurguladı ve sorunun çözümünde Türkiye AB arasındaki sözleşmeyi bir “model” olarak niteledi. Merkel, “Türkiye’ye geri kalan 3 milyar Euro yardımı ödemeliyiz. Türkiye 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciyi alarak fevkalade bir iş yaptı” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel kendisi için bir kader zirvesi olan Brüksel’deki iki günlük AB zirvesine uçmadan önce Meclis’te hükümet programı açıklamasında Türkiye’nin mültecilere verdiği hizmeti övdü.
“Almanya’nın durumunun gelecekte de iyi olabilmesi, Avrupa’nın iyi olmasından geçer” diyen Başbakan Merkel, Avrupa’nın kaderini mülteci sorununun belirleyeceğini vurguladı. Merkel “Mülteci sorunu Avrupa’nın kader sorunu olabilir” dedi.
Türkiye’ye mülteciler için geri kalan 3 milyar Euro mali yardımın da ödenmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, “Böylece bakın, biz 3 milyonu aşan Suriyeli mülteciyi barındıran Türkiye’ye yardım ediyoruz diyebilelim. Türkiye, tüm eleştirilere rağmen, hakkını verelim, mülteci konusunda fevkalade bir iş yaptı. Avrupa’nın önünde duran çok büyük işler var. Ama göç sorunu AB için kader sorunu olabilir. Ya bunu çözeriz ya da bizi biz yapan bizim değerler sistemimize kimseyi inandıramayız” diye konuştu.
Başbakan Merkel, Türkiye ile AB arasındaki mülteci sözleşmesi sayesinde Ege Denizi üzerinden Avrupa’ya gelen mülteci sayısının yüzde 97 düştüğünü söyledi. Mülteci krizinin yaşandığı 2015 4 Eylülünde kapıları açmakla yanlış yaptığı eleştirilerine karşı da cevap veren Merkel şöyle dedi: “2014’te Almanya’ya 200 bin civarında mülteci geldi. 2015’te ağustos ayına kadar 400 bin, yıl sonuna kadar 890 bin mülteci Almanya’ya giriş yaptı. Halen 4 Eylül tarihi çok tartışılıyor. Bu tek taraflı bir karar değildi. Macaristan’da çok sayıda mülteci yığılmıştı. Macaristan Başbakanı Avusturya Başbakanı’nı arayıp yardım ricasında bulundu. Avusturya Başbakanı Faymann beni aradı. Dışişleri Bakanları kooridansyonu kurdu. Biz, böyle bir olağanüstü durumda yardım ederiz dedik ve ettik. Bu o zaman da doğruydu, şimdi de doğru.”
Afrika ülkeleriyle, Türkiye’yle imzalanan anlaşmaya benzeyen mülteci anlaşmaları yapılması çağrısında bulunan Merkel, göçmen sayısının düşmesinin sağlanmasının ardından 2015’ten önce olduğu gibi daha sıkı göçmen kontrolleri yapılması uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.