Haberler

Sırakaya, Yurtdışı Türkler adına YTB’nin özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum

Sırakaya, “Yurtdışı Türklerin hikayesinde 11 yıldır özne olan YTB’nin tüm çalışanlarına yürüttükleri bu özverili çalışmalar için Yurtdışı Türkler adına canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurul’da konuşma yaptı.

TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ekim 1961 tarihinde Almanya ile imzalanan “İşgücü Alım Anlaşması”nın 60. yıldönümü nedeniyle söz aldı.

2022 Yılı Bütçe Görüşmeleri kapsamında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Sırakaya, “Türkiye’nin derin tarihini, uygarlık coğrafyasını anavatanlarından uzakta yaşayan vatandaşlarımıza aktarmaya ve onların tüm sorunlarında yanlarında olmayı kendisine hedef edinen YTB, bugün sayıları 6 milyonu aşan yurtdışındaki vatandaşlarımızın derdiyle dertlenmekte, yabancı düşmanlığından aile birleşimindeki sıkıntılara, eğitim sorunundan eşit katılıma kadar çeşitli sorunlara çözüm ve çözüm önerileri üretmektedir” ifaelerini kullandı.

Sırakaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’yi sadece Türkiye’nin sınırlarına hapsetmek tarihe yakışmadığı gibi bizlere de yakışmaz.

Bizler medeniyet olarak 780 bin kilometrekarelik toprak parçasından çok daha büyük bir gönül coğrafyasına sahibiz.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bir taraftan aynı tarihi, aynı kaderi, aynı sevinci, aynı acıyı paylaşan soydaşlarımızla Türkiye arasında gönül köprüsü kurarken bir taraftan da yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek, etkili diplomasi, güçlü diaspora, etkin lobi faaliyetleri ve 11 yıllık tecrübesiyle nerede yaşarsa yaşasın vatandaşlarımızın yanında olmayı kendisine ülkü edinmiştir.

YTB, yurt dışındaki yaklaşık 6,5 milyon Türk’ün yaşadıkları ülkelerde tam bir fırsat eşitliğine sahip bireyler olarak, içinde bulundukları toplumlara aktif, faydalı ve saygın şekilde katılmalarını hedefleyen faaliyetlerin yanı sıra; vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçlarına yönelik olarak “ayrımcılıkla mücadele”, “insan hakları”, “siyasal katılım”, “Mavi Kart”, “çift dillilik”, “gençlik ve tecrübe paylaşımı”, “kültür ve sanat”, “tarih ve medeniyet” gibi çeşitli sahalarda çalışmalar yürütmektedir.

Yurtdışındaki mevcudiyetimizin varlık ve saygınlığını nesiller boyunca sürdürecek olanlar özellikle genç vatandaşlarımız ve çocuklarımız için YTB`nin yürüttüğü faaliyetler medeniyet yolculuğumuzun lokomotifini oluşturmaktadır.

İktidara geldiğimiz günden bu yana kökü mazide, gözü istikbalde olan bir gençlik için var gücümüzle çalışıyor, çalışmaya da devam edeceğiz.

Şu ana kadar, yurtdışında doğup büyüyen ve akademik eğitimlerine devam eden farklı ülkelerden yüzlerce gencimiz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen ve kendilerinin eğitim ve özgüvenlerine katkı sunan “Yazarlık Akademisi”, “Medya Akademisi”, “Senaryo Okulu”, “Türkçe Öğreticiliği Sertifika Programı” ve “Türkçe Ödülleri” programlarına katılmışlardır.

Aileleriyle birlikte senede belki de bir defa memleketlerini görme imkânı olan çocuklarımıza yönelik gerçekleştirilen “YTB Çocuk Akademisi” ve “Benim Bayramım” gibi programlarla 2 binin üzerinde katılımcının ayağına ortak değerlerimizin götürülmesi sağlanmıştır.

Hükümetimizin ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yurtdışında yaşayan çocuklarımızın en önemli kültürel kimlik unsurlarından olan anadil bilgilerini artırmak, eğitim seviyelerini yükseltmek ve başarılı olanlarını ödüllendirmek en fazla önem atfedilen hususlardan olmuş ve olmaya da devam etmektedir.

Bu çalışmalar sayesinde artık gençlerimiz Çanakkale’yi, Bursa’yı, Söğüt’ü, Ahlat’ı, Tokat’ı, Ankara’yı, İstanbul’u ve milli kimliğini biliyor, işte bu farkındalıkla bilimde, edebiyatta, sanatta, sporda, eğitimde, iş hayatında hayatın her alanında dünya çapında başarılara imza atarak göğsümüzü kabartıyor.

Tüm bunların yanı sıra, bilhassa Avrupa ülkelerinde son yıllarda gözlenen ırkçılık, göçmen karşıtlığı ve İslâm düşmanlığındaki artış kaygı uyandıracak seviyelere gelmiş olmakla birlikte, yurtdışındaki Türk toplumumuz için de ciddi bir tehdittir.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımız bu tehdite karşı, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza ait cami ve sivil toplum kuruluşlarını hedef alan saldırılar hakkında Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca raporlarlar hazırlayarak vatandaşlarımızın maruz kaldıkları hak ihlallerine yönelik uluslararası kamuoyunda hukukî destekler sağlamıştır.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız izin dönemlerinde ülkemize giriş ve çıkışlarında hoşça karşılanıp, Kapıkule’de vatandaşlarımızla temas kurulmuş, Sıla yolunda vatandaşımızın tüm sorunlarıyla 7/24 ilgilenilmiştir.

Sözlerime son verirken, bu gazi kürsüden bir kez daha yurtdışında vatan aşkıyla yanan Türk bayrağı gördüğünde gözleri parlayan her bir kardeşimizi en kalbi duygularımla selamlıyor, 60 yıldan uzun bir süredir devam eden yurtdışı Türklerin hikayesinde 11 yıldır özne olan Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nın tüm çalışanlarına yürüttükleri bu özverili çalışmalar için Yurtdışı Türkler adına canı gönülden teşekkür ediyor, yüce Meclise saygılarımı sunuyorum.”

Sırakaya, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu konuşması: https://youtu.be/a7rCa4zU7ho

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu